Частка ЄС на світовому молочному ринку продовжує зростати

image

Останні дані Європейськоі Kомісії свідчать про те, що частка Європейського Союзу на світовому молочному ринку зростає.

За даними найбільших експортерів молочної продукції, світовий експорт у період перших чотирьох місяців року трохи нижчий, ніж був у той же період минулого року.

Проте, в той час як поставки з США, Австралії та Нової Зеландії значно скоротилися, експорт ЄС збільшився на 6% (в перерахунку на молоко), в результаті чого частка ЄС на ринку зросла до 37% (на 3% вище минулого року).

У США зростання внутрішнього попиту призводить до збільшення обсягу імпорту і зниження експорту (-9%). Експорт сиру в США значно зменшився і, незважаючи на більш низьку ціну США, експорт СЗМ залишився на 5% нижче рівня минулого року.

Що стосується Океанії, скорочення обсягів виробництва позначилося  на показниках експорту (-5%).
Згідно з даними Європейської Комісії китайський імпорт значно зріс у січні і продовжував зростати і далі, але з меншою швидкістю. За останніми даними, що має ЄК, імпорт Китаю зріс на 22% в порівнянні з минулим роком. Найактивніше збільшується імпорт ультрапастеризованого молока і вершкового масла. У згаданий період, в перерахунку на молоко, імпорт рідкого молока в Китаї становив 7% від загального обсягу імпорту молочної продукції в країну, це більше, ніж частка вершкового масла або сиру.

Російський імпорт теж збільшився (+ 14% до квітня), зокрема, імпорт сиру з Білорусі, хоча загалом імпорт залишається нижчим на  28% від рівня 2014 року, до заборони.

Імпорт молочних продуктів до Японії і Південної Кореї знизився, але, разом із тим,  ЄС сильно збільшив поставки сиру в ці країни. Близько 30% японського імпорту сиру за період січень-квіткень поточного року – це імпорт з ЄС, а у Південній Кореї ця частка досягла 40%.

В цілому в 2016 році, незважаючи на продовження російської заборони ввозу продуктів з ЄС, очікується, що молочний експорт ЄС більшиться на 5%, тобто майже на 900 000 тонн в молочному еквіваленті, і основними продуктами, за рахунок якихвідбудеться збільшення експорту, будуть сир, масло і ультрапастеризоване молоко. Аналогічне зростання, як очікується, відбудеться в 2017 році.

ІНФАГРО за матеріалами agriland.ie

 

Останні новини: