Україна стає помітним експортером масла

butter260Незважаючи на затяжну кризу світового молочного ринку, прогнози на найближче десятиліття оптимістичні. Зокрема, зростатиме світова торгівля маслом.

За даними ФАО і Організації економічного співробітництва та розвитку загальна торгівля молочними продуктами у найближчі десять років у світі зростатиме, але темпи приросту розрізнятимуться в залежності від продукту. Якщо загальний щорічний приріст торгівлі молокопродуктами становитиме 2,3%, то для сухого знежиреного молока він буде 2,2%, для сухого незбираного молока 1,8%, а для масла і сиру 2,1%.

Велика частина цього зростання буде задовольнятися за рахунок збільшення експорту з США, Європейського Союзу, Нової Зеландії та Австралії. На ці чотири регіони разом у 2025 році буде припадати 70% світового експорту сиру, 75% СНМ, 80% вершкового масла і 86% СЗМ.

В українській молочій галузі, зважаючи на виклики, що обумовлені складнощами економіки та непростою геополітичною та економічною ситуацією, теж відбуваються зміни в структурі виробництва молокопродуктів, і вони пов’язані зі змінами в тому числі і на світовому ринку, які впливають і на виробництво, і на торгівлю.

Так, у зв’язку з втратою українськими сироварами ринку Росії, в країні в останні 2 роки суттєво збільшилося виробництво масла (при цьому зменшилося виробництво спредів). Україна, після кількох років перебування у статусі імпортера цього продукту, повертається на світовий ринок як помітний експортер вершкового масла, вже зараз продаючи більш ніж 40% експортних обсягів продукту в країни далекого зарубіжжя.

Ринок масла і спредів в Україні зараз знаходиться на порозі великих змін. З’являється багато нових проблем, але багато й можливостей. І це змушує операторів молочного ринку шукати ефективні шляхи ведення бізнесу.

Аналітичне агентство ІНФАГРО випустило свіжий звіт “Ринок масла і спредів – 2016″, який дає вичерпну картину ринку цих продуктів  в Україні, світі та країнах Митного Союзу.

ІНФАГРО

 

 

Останні новини: