На мою думку, сире молоко закупатись українськими переробниками в Європі не буде, принаймні у найближчі роки. Одна з причин – це короткий термін придатності сирого молока. Зважаючи на час проходження митниці на кордоні, це великий ризик для збереження придатності товару.
Друга причина – ціни. Незважаючи на рекордно низькі ціни в ЄС, зараз конкурувати з українським якісним фермерським молоком можуть лише Литва і Латвія (~18 євроцентів). Польща має вищу ціну, так само як і інші сусідні країни – Румунія, Словаччина, Угорщина (~22-24 євроцента). Тобто українське молоко все ж таки дешевше за європейське.
А от збільшення обсягів імпорту молочних біржових товарів, у першу чергу сирів та масла, цілком ймовірно вже цієї зими, у період, коли в Україні буде відбуватися традиційне сезонне зменшення виробництва молока та, відповідно, зростання молочних цін.