Lactalis, найбільша у світі молочна компанія, оголосила про плани скоротити переробку молока у Франції на 450 мільйонів літрів на рік, що становить майже 9% від загального обсягу в 5,1 мільярда літрів.
Рішення, спрямоване на зменшення залежності компанії від міжнародних товарних ринків, викликало занепокоєння серед французьких молочних фермерів, які побоюються, що це може призвести до подальшого спаду в молочному секторі країни.
Зменшення переробки, яке відбуватиметься поступово до 2030 року, покликане обмежити переробку компанією Lactalis надлишкового молока, яке продається за кордон як нерозфасований товар, наприклад, як сухе молоко. У компанії кажуть, що ця зміна дозволить зосередитися на споживчих продуктах, таких як сир і йогурт, що призведе до кращих цін для фермерів. «Оцінка надлишку молока часто дуже низька та залежить від нестабільності світових ринків», — сказав Серж Молі, директор з постачання Lactalis.
Проте Французька національна спілка молочних фермерів (FNPL) розкритикувала цей крок, назвавши його «виходом із французького молочного сектору». Лідер профспілки фермерів Арно Руссо висловив занепокоєння щодо майбутнього закупівлі молока, оскільки Франція продовжує стикатися з проблемами в своєму тваринницькому секторі, які посилюються через затримку заходів підтримки з боку уряду.
Рішення Lactalis було прийнято на тлі тиску ситуації на світовому молочному ринку, який включає зниження попиту з боку Китаю та зростання конкуренції з боку таких країн, як, наприклад, Нова Зеландія. Ситуація ускладнилася антисубсидійним розслідуванням Китаю щодо молочних продуктів ЄС, що є частиною відповіді країни на запропоновані ЄС мита на китайські електромобілі.
Очікуються переговори з французькими виробниками молочної продукції, оскільки компанія починає реалізовувати свої плани.
ІНФАГРО за матеріалом dairynews.today