ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова СМПУ: законопроект №8290 потребує деяких поправок

Нещодавно Верховною Радою України було прийнято в першому читанні законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва”  №8290, що має на меті усунути невідповідність деяких Законів України положенням законодавства ЄС та удосконалити чинне законодавство, що регулює питання якості та безпечності харчової продукції.

Спілка молочних підприємств України підтримує більшість запропонованих законопроектом змін. Разом з тим, є кілька зауважень, які СМПУ вважає необхідним врахувати при наступному розгляді законопроекту. Ці зауваження стосуються змін в Законах про дозвільну систему (“Про дозвільну систему у сфері господарчої діяльності” №2806-IV) та про якість та безпечність харчових продуктів (“Про основні принципи та вимоги до якості та безпечності харчових продуктів” №771/97-ВР).

Ми пропонуємо удосконалити порядок видачі, відмови у видачі, анулювання тимчасового припинення дії, переоформлення поновлення експлуатаційного дозволу та форми експлуатаційного дозволу, який має здійснюватися центральним органом виконавчої влади з урахуванням особливостей, визначених законами України. Ми також пропонуємо впровадити отримання експлуатаційних дозволів посередниками – збирачами молока господарств населення, які доставляють його на переробні підприємства.

Вважаємо, що немає необхідності вводити такий термін як “історія безпечного харчового споживання”. Безпечність харчового продукту повинна визначатись загальними показниками безпечності певного виду харчових продуктів.

Також вважаємо, що при визначенні терміну “мала потужність з виробництва харчових продуктів тваринного походження” немає необхідності використовувати поняття  «композитні харчові продукти».

А от чим потрібно доповнити Закон, так це внесенням визначення таких термінів, як “фальсифікація та продуктове шахрайство”. Фальсифікація молочних продуктів – ганебне явище, якого треба позбуватися якнайшвидше. Недосконалість законодавства, яка зараз існує, робить заходи протидії фальсифікації у харчовій галузі неефективними. Тому ми вважаємо важливим визначитися з термінологією. Це означатиме реальну відповідальність за фальсифікацію, а також допоможе боротися з тіньовим молочним ринком. 

Відповідні пропозиції СМПУ направила Олександру Васильовичу Гайду, Голові Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, і сподівається, що Комітет візьме їх до уваги та рекомендує до прийняття при наступному розгляді законопроекту №8290 Верховною Радою. 

uadairy.com

Останні новини: