Rabobank: відновлення виробництва молока у найближчі квартали буде помірним

Рекордно високі витрати на корми і погодні умови впливають на прибуток молочних фермерів у регіонах, де займаються молочним скотарством.

Про це йдеться у глобальному квартальному звіті Rabobank про стан молочної галузі у другому кварталі 2022 року.

Вперше з 2016 року виробництво молока в цих регіонах три квартали поспіль скорочувалося порівняно з тим же періодом попередніх років.

«Глобальні стада скоротилися або стикаються з перешкодами для зростання, що ускладнює відновлення виробництва молока після поточного спаду.  Якщо ослаблення цін на молочні біржові товари призведе до зниження цін на сире молоко в найближчі квартали, відновлення виробництва буде помірне», — заявила команда Rabobank.

Зростання виробництва молока та ситуація з витратами на корми залишаться складними, наголосили аналітики. Виробники молока в усьому світі стикаються з підвищенням цін на кукурудзу та сою, вплив має також погіршення погоди в деяких регіонах, зокрема в Океанії та Південній Америці. При цьому витрати на корми залишаться підвищеними у 2022/23 роках, прогнозують аналітики.

«Наші останні дані по сільськогосподарських біржових товарах показують, що прогнози цін на кукурудзу на Чиказькій біржі дещо знизилися порівняно з попереднім звітом, але все ще близькі до рекордно високого рівня.  ​Очікується, що ціна на кукурудзу досягне піку в 2 кварталі 2022 року і залишиться вище USc/bu 700 принаймні у 2 кварталі 2023 року.​

«Між тим, перспективи цін на сою також залишаються складними для молочних фермерів, оскільки наші прогнози передбачають, що ціни на сою (Чиказька біржа, CBOT) протягом наступних 12 місяців перевищать 1500 USc/bu».​​

Невирішений російсько-український конфлікт посилює тиск з боку витрат.  «Війна в Україні продовжує тиснути на ціни на зерно та олійні культури, оскільки величезний експорт кукурудзи та соняшнику з України не надходить на світовий ринок.  Обмежений російський та білоруський експорт добрив та зерна також сприяє зростанню вартості кормів, збільшуючи витрати виробництва». ​​

За словами команди Rabobank, ферми, які самі вирощують більшість кормів, будуть у кращій ситуації, ніж ті, які більше покладаються на куплені корми.

«Закінчення терміну дії контрактів на корм і хеджування посилить цей розрив, змусивши покупців зупинитися на вищих поточних цінах.  Виробники будуть уважно стежити за витратами, але вони повинні бути обережними при внесенні змін до кормових раціонів для скорочення витрат, оскільки це негативно вплине на виробництво високоцінних компонентів молока».​​

Інфляційний тиск також призведе до зниження попиту в багатих і бідних країнах, повідомляє Rabobank. Споживачів вражає глобальна хвиля інфляції, якої не спостерігалося з 1970-х років, і ослаблення купівельної спроможності споживачів ускладнює підвищення цін на продукцію переробникам молока.

«Хоча споживачі з розвинутих країн зазвичай більш стійкі до вищих цін, цього разу вплив на ціни на енергію та паливо є серйозним і призводить до зміни поведінки споживачів. ​

«Деякі країни, як-от Великобританія, вже впроваджують заходи для захисту малозабезпечених сімей за допомогою одноразових виплат та знижок в рахунках за електроенергію через зниження купівельної спроможності».

Китай скорочує імпорт через потужне виробництво молока на внутрішньому ринку в поєднанні зі слабким споживчим попитом, пов’язаним із заходами, пов’язаними з COVID-19, і високими запасами.

«Загальний імпорт молочних продуктів в еквіваленті рідкого молока, за винятком імпорту сироватки (LME), вже на 4% нижчий за перші чотири місяці року, а імпорт деяких категорій впав дуже різко (сироватка -40%)».

Очікується, що китайський попит на імпорт Китаю, без врахування сироватки, в 2022 році зменшиться на 34% у річному вимірі.

«Нинішнє уповільнення світового виробництва молока безпосередньо пов’язане з підвищенням витрат на виробництво та погодними явищами.  У минулому виробництво відновлювалося й перевищувало попередні піки, але тепер є структурні проблеми, які можуть обмежити значне відновлення виробництва з боку деяких ключових експортерів», — підсумував Андрес Паділья, старший аналітик Rabobank.

ІНФАГРО за матеріалами dairyreporter.com

Останні новини: