Податок у 2% з обороту можуть залишити і після війни: за яких умов

Введений на період дії воєнного часу податок у 2% з обороту можуть залишити і після закінчення війни. Про це в інтерв’ю УНН розповів голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетмацев.

«Ми хочемо подивитися на цифри, наслідки. За нашими підрахунками, бюджет втратив від цієї системи 280 млн у квітні. Це не багато. І це податок має каскадний ефект. Тобто, якщо ПДВ ти платиш за товар один раз, то цей податок накручується щоразу при кожному наступному перепродажі. Відповідно, надходження внаслідок цього можуть зрости. Поки що висновки робити рано. Від цього податку може постраждати перекупник, але виробникам він подобається – це важливо. Він простий в обліку, дуже зрозумілий, і виробник від нього виграє. Нам важливий виробник, і тому ми аналізуватимемо, не робитимемо різких рухів – система працює», – розповів нардеп.

Він зазначив, що наразі на «2%» перейшли вже 200 тисяч суб’єктів господарської діяльності. Але Гетманцев не виключає і відтік тих, хто вирішив користуватися цією системою оподаткування.

Цитата

«У нас кілька відкриттів є у зв’язку із цими двома відсотками. Дуже багато хто з другої групи єдиного податку перейшли на два відсотки. Тобто, люди готові платити більше, але працювати по білому. Тут ми зробимо висновки, адже під час війни тіньова економіка зросла. (…) Те, що стосується 2%, то багатьох спокусила можливість безмитного ввезення товарів, але цього не буде: ми його приберемо, оскільки це шкодить товаровиробнику — платнику ПДВ усередині країни», – зазначив голова фінансового комітету.

unn.com.ua

Останні новини: