АТБ масово закриває магазини та звільняє працівників – що відбувається

У компанії працює майже 70 000 людей, але ресурсу на всіх в умовах війни не вистачає. Керівник АТБ розповів про збитки корпорації під час війни.

Популярна мережа магазинів АТБ, як і весь бізнес в Україні, зазнала колосальних збитків через війну. Втрати не лише фінансові, а й людські.

Як розповів глава компанії Борис Марков в інтерв’ю Forbes, dосновних співробітників намагаються втримати, але війна змушує ухвалювати непопулярні рішення.

“Ми припинили трудові відносини з певною частиною співробітників. Здебільшого це працівники магазинів, які не працювали, і розподільчих центрів, до яких не було доступу”, – розповів керівник АТБ.

Окрім цього, майже 4500 працівників самі звільнилися через виїзд за кордон. Ще понад 2000 співробітників пішли захищати Україну від російських загарбників.

У березні компанія намагалася зберегти оплату праці на довоєнному рівні для всього колективу. Однак виплачувати великі суми 70 000 людей безстроково – тяжка ноша для бізнесу.

Переформатування під час війни

Частину центрального офісу АТБ вирішили перевезти до Львова. На випадок можливої окупації Дніпропетровської області створили резервний офіс. Релокували й частину регіональних офісів.

Внаслідок бойових дій компанія втратила два розподільчі центри в Київській області. Вони обслуговували території довкола столиці, Чернігівську область і Центральну Україну. Один із центрів зруйнували повністю, інший – наполовину.

Розподільчий центр у Херсонській області в перші дні війни опинився на непідконтрольній території. У Харківській області ще один працює на 30% потужності через близькість до зони бойових дій.

“Ми були вимушені зупинити роботу близько 200 магазинів. Частково тому, що вони були пошкоджені, відрізані від основних комунікацій або через неможливість доставлення товару. Частково через те, що наша логістика в перші дні переходила на нові рейки”, – пояснив Марков.

Багато магазинів в областях, де тривали бої, тижнями працювали на збиток, щоб забезпечити людей продуктами. Нині відновлюють роботу мережі у Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській областях.

Упродовж травня сподіваються відкрити магазини, які не сильно постраждали й не потребують серйозної реконструкції. Втім, ремонтувати доведеться вже десятки магазинів АТБ.

За попередніми й дуже приблизними оцінками, збитки становлять мільярди гривень. Це як розграбоване окупантами, так і знищене на складах аутсорсерів та зруйноване разом з приміщеннями.

“Але це не найстрашніша втрата. За нашими даними, понад 25 наших співробітників загинули. Понад 32 поранені. І це для нас найстрашніші втрати”, – резюмував Марков.

Що працює під час війни?

Упродовж квітня в Україні почали відновлювати роботу сервіси та мережі магазинів в областях, де вже не ведуться бойові дії. Зокрема, продукти в мережі “Сільпо” знову можуть купувати жителі Києва, Київської області, Сум, Чернігова та Харкова.

Як пояснили в компанії, десятки магазинів довелося закрити через проблеми з логістикою. Тепер ланцюжки постачання відновили, тож товари доставляють на склади, а звідти – на полиці супермаркетів. У 20 містах також відновили планове доставлення товарів.

У Києві та Київській області знову працюють і деякі магазини мережі АТБ. Доступні для покупців послуги мережі Novus – не лише в столиці та на околицях, а й у Рівному, Черкасах і Тернополі.

economics.segodnya.ua

Останні новини: