Рада ФАО провела позачергову сесію по наслідках війни рф в Україні для світової продовольчої безпеки

8 квітня Рада ФАО провела 169 сесію з темою, яку було визначено як «Вплив українсько-російського конфлікту на глобальну продовольчу безпеку та пов’язані з нею питання під мандатом Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО)». – ІНФАГРО

У висновках сесії зазначено наступне:

«Попередні результати системи моніторингу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) свідчать про тенденцію погіршення продовольчої безпеки, особливо в областях з  постійними активними бойовими діями та з найбільшою кількістю переміщених осіб.  Серед тих домогосподарств, що приймають значну кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО), 20% не мають готівки, щоб задовольнити свої основні потреби в їжі та оплатити рахунки, а в середньому 80% використовують різні способи подолання проблеми та мають борги.

• ФАО особливо стурбована збоями в збиранні озимих та весняних посівів, на які впливає недостатність робочої сили в сільському господарстві через переміщення. Проблемою є доступ і наявність сільськогосподарських ресурсів, зокрема палива, порушення логістичних та продовольчих ланцюгів, залишення та обмежений доступ до сільськогосподарських угідь, пошкодження посівів внаслідок бойових дій, особливо в період вегетації навесні і руйнування активів та інфраструктури продовольчої системи.

• 8 квітня 2022 року ФАО опублікувала розширений проект свого переглянутого Плану швидкого реагування (RRP), у якому вимагала 115,4 мільйона доларів США до кінця грудня на допомогу 981 627 особам у сільській місцевості.

• На сьогоднішній день ФАО зібрала 8,4 мільйона доларів США, щоб надати допомогу 70 941 людині, які втратили засоби до існування.  Маючи більше ресурсів, ФАО зможе охопити більше людей вчасно до весняного сезону.

• ФАО працює в Україні, розширюючи діяльність. ФАО вже мала значну присутність у країні – 81 особа.  Відколи почалася війна, Програма ФАО була спрямована на гуманітарні програми, і, коли персонал зараз знаходиться у відносно безпечних районах, було найнято ще 12 національних та міжнародних співробітників, а також 12 спеціалістів із гуманітарних питань для підтримки розширення».

Додамо, що ще до початку роботи сесії ФАО, росія зверталася з листом до організаторів сесії із пропозицією не робити у назві теми зібрання акцент на війні росії в Україні, а додати в формулювання «і інших конфліктів», але пропозицію росіян було відхилено і роботу сесії було присвячено саме наслідкам війни росії в Україні для світової продовольчої безпеки. На що МЗС країни-агресора невдоволено відреагувало заявою про те, що «ФАО необхідно зберігати неполітизований підхід для забезпечення продовольчої безпеки».

ІНФАГРО

Останні новини: