Copa-Cogeca провела координаційну зустріч щодо гуманітарної ситуації через війну в Україні

У висновку проведеної зустрічі сказано, що солідарність фермерської спільноти з українським народом реальна і помітна в усіх країнах-членах Copa-Cogeca.

Зазначається, що фермери починають приймати біженців на своїх фермах, і перші колони з допомогою, організовані фермерами, уже в дорозі, разом із їжею, припасами та фінансовими пожертвами.  Copa-Cogeca буде публікувати на своєму веб-сайті інформацію для фермерів, кооперативів та будь-яких громадян, які хочуть підтримати дії сільськогосподарської спільноти ЄС.

Найближчими днями українська сільськогосподарська організація UNAF​ (Український національний аграрний форум) приєднається до європейської фермерської спільноти, ставши партнером Copa-Cogeca.

Рамон Арменгол, президент Cogeca, сказав: «Приєднання наших українських колег до Copa-Cogeca є природним продовженням цього прояву солідарності, яке демонструють на місцях фермери та їхні кооперативи. Європейська сільськогосподарська спільнота мобілізується на всіх рівнях, щоб забезпечити  конкретну підтримку українському народу та біженцям, які прибувають у всі країни – члени Copa-Cogeca».

Що стосується політичного та економічного фронтів, організація заявила, що початковий аналіз ситуації показує важливість вирішення проблем відновлення, з якими європейське сільське господарство зіткнеться в короткостроковій і середньостроковій перспективі. Організація відзначає, що для світу війна матиме наслідки протягом кількох років.

«Більшість виробництв прямо чи опосередковано відчує вплив цієї війни.  Тому важливо мати європейську відповідь, яка протистояла б гуманітарній та економічній катастрофі», — заявили Copa-Cogeca.

«Виняткові ситуації вимагають виняткових заходів.  Швидкість застосування цих заходів має вирішальне значення.  Деякі сектори, які вже сильно постраждали від підвищення цін через Covid та енергетичної кризи, необхідно підтримати без зволікань, тоді як інші фермери потребують чітких політичних вказівок, коли вони починають посів».​​

Крістіан Ламберт, президент Copa, сказав: «Оскільки російський уряд використовує продовольчу безпеку як зброю, ми повинні протистояти їй за допомогою продовольчого щита.  Як і в енергетиці, в сільському господарстві ми твердо віримо, що можна зміцнити нашу стратегічну автономію, продовжуючи досягати прогресу в галузі сталого розвитку. Протиставляти ці два виміри один проти одного, як ми чули в Брюсселі останніми днями, непродуктивно.  Нам сьогодні потрібно переозброїти наше сільське господарство, щоб одночаснопротистояти цим двом великим кризам: війні в Україні та зміні клімату».

В Copa-Cogeca говорять, що продовольча безпека це питання стратегії і ще дуже актуальною.

«Потрібна зміна парадигми у тому, як Брюссель розгдядає сільське господарство, починаючи з цілей, викладених у програмі «From farm to fork».  Тепер фермери та кооперативи чекають на конкретні вказівки та дії, %які вирішувптимуть продовольчі, енергетичні, кліматичні та екологічні проблеми.  Як справедливо заявив нинішній президент Ради AGRIFISH, французький міністр Денорманді наприкінці надзвичайного засідання Ради в середу, необхідно терміново використати потенціал європейського сільського господарства для пом’якшення наслідків цієї війни. ​

У Copa-Cogeca просять отримати можливість обробляти всю наявну землю в 2022 році, щоб компенсувати блокування російського та українського виробництва.  Потрібно зробити все, щоб запобігти збоям у ланцюгах поставок, які неминуче призведуть до дефіциту в певних частинах світу.  Це суттєве питання продовольчого суверенітету та демократичної стабільності».

ІНФАГРО за матеріалами dairyreporter.com

Останні новини: