Китай зупинив імпорт низки продуктів із Литви

Головне митне управління КНР офіційно поінформувало Литву про зупинку імпорту яловичини, молочних продуктів та пива. “Ми отримали ноту про зупинку експорту яловичини, молочних продуктів та пива з Литви до Китаю”, – сказав прес-аташе Державної продовольчо-ветеринарної служби Литви Росвалдас Горбачевас.

На початку грудня 2021 року стало відомо, що Литва виключена з електронної системи митного декларування Китаю, це унеможливило литовський експорт до цієї країни, передає “Інтерфакс”.

Пізніше Литва знову “з’явилася” у митній системі, проте проблеми із декларуванням вантажів збереглися. Офіційно Китай не коментував проблеми у торгівлі з Литвою.

Вільнюс поскаржився на дії Пекіна до Європейського союзу. Брюссель підтримав Литву. У січні 2022 року Євросоюз розпочав процедуру розгляду у Світовій організації торгівлі щодо КНР “у зв’язку з її дискримінаційною торговою практикою щодо Литви”.

Президент Литовської конфедерації промисловців Відмантас Янулявічюс наприкінці грудня наголошував, що на той момент через заходи Китаю проблеми виникли приблизно у 60 литовських підприємств. Зокрема, до Литви “не доїхали” близько 1200 контейнерів, приблизна вартість яких становить близько 240 млн. євро. За оцінками Янулявічюса, у 2022 році підприємства Литви за песимістичним сценарієм можуть зазнати збитків на суму близько 300 млн євро через дії Китаю. Китайське видання Global Times заявило, що у Пекіні обговорюється можливість запровадження санкцій проти Литви.

Інвестори, що працюють у Литві, стурбовані діями КНР щодо Литви, заявила нещодавно литовський міністр економіки та інновацій Аушріне Армонайте. За інформацією голови агентства із залучення закордонних інвестицій Investuok Lietuvoje Еліюса Чіліліса, 40% опитаних підприємств Литви зазнають труднощів у зв’язку з санкціями Китаю. Він визнав, що закордонні інвестори віддають перевагу стабільним країнам, тому Литва в чомусь поступатиметься суміжним державам.

Литва та Китай переживають кризу у дипломатичних відносинах у зв’язку зі зближенням Вільнюса з Тайванем. Обурення Китаю, на думку експертів, викликало те, що Литва дозволила Тайваню використати назву острова у назві представництва. Пекін бачить у цьому спроби Тайваню діяти як незалежна держава. В інших країнах світу тайванські місії діють від імені столиці острова – Тайбея, дотримуючись міжнародної домовленості щодо того, що така назва не суперечить політиці “єдиного Китаю”.

rus.err.ee

Останні новини: