Знижені ставки ПДВ: домовленість міністрів фінансів ЄС щодо оновлення та модернізації чинних правил

Рада Європейського Союзу 7 грудня 2021 року досягла політичної домовленості щодо прийняття директиви, спрямованої на модернізацію та гармонізацію правил застосування знижених ставок ПДВ.

Положення проекту директиви, запропонованої Європейською комісією у 2018 році, були суттєво змінені, і, таким чином, з Європейським парламентом будуть знову проведені консультації щодо остаточного тексту перед його прийняттям, ймовірно, навесні 2022 року.

Зараз держави-члени ЄС можуть застосовувати до двох знижених ставок ПДВ, які в принципі не можуть бути нижчими за 5%, до категорій товарів і послуг за своїм вибором серед тих, які перераховані в Додатку III до Директиви про ПДВ 2006/112/EC.

На додаток до цього загального правила, держави-члени можуть застосовувати кілька виключень з цих правил, що стосуються:

  • знижених ставок з 5%-ним порогом на певні товари чи послуги, які не включені до загального переліку в Додатку III;
  • та/або ставок, нижчих за 5% поріг або навіть так звану «нульову ставку»;
  • а також, для деяких держав-членів, можуть встановлюватися знижені ставки вищі за 12% (тобто ставка нижча за стандартну ставку, яка не може бути нижчою за 12%) для товарів і послуг, які не підлягають зниженим ставкам.

Згідно з проектом директиви, погодженим державами-членами, товари та послуги, на які поширюються ці податкові послаблення, будуть включені до переліку категорій товарів і послуг, які підлягають зниженню ставки ПДВ, і будуть доступними всім країнам, щоб забезпечити рівний режим і уникнути викривлень конкуренції.

Крім того, відтепер усім державам-членам буде дозволено застосовувати, на додаток &до двох знижених ставок вище 5%, одну або дві ставки нижче 5% або нульову ставку до деяких категорій товарів і послуг, перерахованих у Додатку III (товари  і послуги, які призначені для задоволення основних потреб, таких як продукти харчування, вода, ліки та засоби гігієни чи здоров’я, транспорт, а також книги, газети та періодичні видання тощо).

З іншого боку, держави-члени мають обмежити застосування різних знижених ставок:

  • 24 категоріями, зазначеними у Додатку III, у разі зниження ставок до більш ніж 5%;
  • 7 категоріями, у разі зниження ставок на менш ніж 5% (держави-члени ЄС, які наразі застосовують зменшені ставки для більш ніж 7 категорій, матимуть привести список у відповідність з встановленими вимогами до 1 січня 2032 року).

Крім того, перелік категорій товарів або послуг, які мають право на знижену ставку, буде оновлено, щоб включити до нього продукти, які захищають здоров’я населення, є корисними для навколишнього середовища та підтримують цифровізацію.  У той же час можливість держав-членів застосовувати знижені ставки та звільнення від ставок до товарів і послуг, які вважаються шкідливими для навколишнього середовища та цілей ЄС щодо зміни клімату, буде вилучено до 2030 року.

Більшість із цих заходів набудуть чинності через 20 днів після опублікування Директиви.

ІНФАГРО за матеріалом смs-lawnow.com

Останні новини: