ІВАН ЧАЙКІВСЬКИЙ, депутат ВР: Про тваринництво

Іван Чайківський, депутат ВР, секретар аграрного комітету, на agropolit.com поділився міркуваннями щодо  того, як перевернути українську модель сировинного агровиробництва на створення доданої вартості – на прикладі рослинництва і тваринництва. Наводимо в частині про тваринництво.

«За своєю суттю тваринництво – це вже додана вартість (тварини споживають зерно, комбікорми і на виході дають білок). Щоб активно його стимулювати, варто зробити мінімум три кроки.

Перший – запровадити нульове мито при ввезенні та вивезенні великої та малої рогатої худоби (ВРХ та МРХ) за виключенням телят вагою до 300 кг (на них 10% вивізного мита). Відповідний законопроєкт наразі підготував КМУ – він перебуває на розгляді відомств, і дуже сподіваємося, що на початку 2022 року його подадуть до парламенту. Потрібно якнайшвидше прибрати це злочинне, на мою думку, імпортне мито, щоб дати поштовх тваринництву.

Другий – спецрежим доданої вартості в АПК. Нагадаю його суть: зниження ставки ПДВ до 7% з теперішніх 20% на всіх етапах виробництва – від сільгосптоваровиробника до прилавку. На кожному етапі виготовлення аграрної продукції має діяти ставка ПДВ 7%. Тваринникам і переробникам їхньої продукції це дозволить акумулювати додаткові фінансові ресурси і направити їх на розвиток тваринництва (м’ясного чи молочного). Споживач – отримає зниження кінцевих цін. Держава – збільшені доходи, нарощення обсягів виробництва агропродукції з доданою вартістю та імпортозаміщення за багатьма позиціями виготовлення харчів.

Третій – ухвалити закон про торгівлю. Його завдання – навести лад із вартістю входу для національного чи місцевого товаровиробника у мережу супермаркетів та магазинів. Адже ми всі бачимо, що ритейл активно зловживає на так званих вхідних цінах, на платі за розміщення на полиці – і це можна продовжувати.»

agropolit.com

Останні новини: