Топ 20 молокопереробників світу активні у заходах щодо сталого розвитку

Учасники з більш ніж 60 країн ознайомилися з останніми висновками IFCN стосовно рейтингу 20 топ-переробників молочної продукції під час 2-ї конференції IFCN Dairy Processors, People, Planet and Profit Conference 2021.

На топ 20 переробників молока припадає близько 40% світових запасів сирого молока, яке надходить у переробку. Ці компанії та кооперативи збільшили переробку молока на 50 мільйонів тонн за останні десять років, що становить половину річного виробництва у США. У той самий час вони дуже впливають на суспільство і планету. Щоб відслідковувати цей вплив, IFCN провела комплексний аналіз переробників з акцентом на параметри “Люди”, “Планета” та “Прибуток”. Аналіз був опублікований у звіті IFCN з переробки молочної продукції за 2021 рік.

Новий список 20 найкращих переробників молочної продукції

Відколи IFCN почала розраховувати цей рейтинг у 2007 році, сталося багато змін, пов’язаних зі злиттями, поглинаннями, банкрутствами та зростанням компаній. Проте за останній рік зміни були незначними. Шість переробних компаній покращили свій рейтинг у 2020 році, і що цікаво, всі вони базуються в Європі. У той же час половина з топ-20 має штаб-квартири в Європі, шість з них – у Північній Америці, три – в Азії та одна компанія – в Океанії. Тим не менш, три найбільші переробники молока за обсягом молока, що переробляється, розташовані на різних континентах: Dairy Farmers of America (США), Lactalis (Франція) і Fonterra (Нова Зеландія). Повний список можна знайти тут.

Люди, планета та прибуток

Який внесок у суспільство роблять переробники молока? Наскільки активно переробники беруть участь у заходах із забезпечення стійкості розвитку, спрямованих на скорочення викидів парникових газів? І як це вплинуло на прибутковість у 2020 році? Останній аналіз виявив чимало змін:

Люди: Сектор переробки молока забезпечує суспільство поживними продуктами. Тим не менше, маючи понад 100 мільярдів доларів США на рік, він також сприяє життєзабезпеченню молочних фермерів, співробітників, акціонерів і, за рахунок податків, також і урядів. Незважаючи на такі проблеми, як коливання цін на молоко, галузь демонструє стійкість та тенденцію стабільного зростання, яка навряд чи зміниться найближчим часом.

Планета: Тема кліматичної нейтральності стоїть на порядку денному майже всіх 20 найбільших переробних підприємств. 90% з них планують до 2050 року стати вуглецево-нейтральними і, таким чином, сприяти досягненню цілей ООН у сфері сталого розвитку. Протягом року ще вісім компаній ухвалили рішення про скорочення викидів парникових газів.

Прибуток: 2020 був непростим для всіх виробничо-збутових ланцюжків. Проте, дивлячись на рентабельність переробників молочної продукції (маржа EBITDA, чистий прибуток) та інші фактори (15 зіставних фінансових показників), IFCN виявила, що пандемія Covid-19 не спичинила на галузь переробки негативного впливу. Незважаючи на те, що компанії відрізнялися високим ступенем варіативності, переробники загалом добре справлялися з цією невизначеністю, домагаючись стабільних продажів та найвищої маржі вільного грошового потоку з 2014 року. Маржа EBITDA серед 20 найбільших переробників у 2020 році склала 8,5%.

Наступні кроки

Що потрібно, щоб галузь залишалася сильною? За словами експерта Деслі Хааса з Contec Group International, це пов’язано не так з розміром переробних компаній, як з наявністю актуальних та точних даних. Вона вказала на важливість покращення комунікації та інтелектуальних рішень для виробництва молока. Завдяки цифровій трансформації, навіть невеликі переробники можуть знайти свої ринкові можливості.

Еріка Ельгерсма зі Strategic Analysis Services підкреслила важливість порівняльного аналізу та використання звіту IFCN, щоб навчатися у найкращих у галузі та приймати обґрунтовані рішення, відповідаючи при цьому на зростаючі потреби суспільства та економічні проблеми. Навіть компанії, які не входять до топ-20 рейтингу, можна будь-якої миті порівняти за допомогою методології IFCN.

Зважаючи на всі аспекти сталого розвитку, молочна промисловість вже знаходиться на правильному шляху. Прискорення прогресу, підвищення визнання вже виконаної роботи та ще активніше служіння суспільству будуть ключовими моментами у майбутньому.

ІНФАГРО за матеріалами dairyindustries.com

Останні новини: