Олексій Богданов, заступник міністра сільського господарства і продовольства Республіки Білорусь повідомив, що, згідно з оперативними даними за сім місяців з початку 2021 року, в країні переробляється 100% сироватки.
Відповідаючи на запитання в ході презентації топ рейтингу молочних підприємств, він зазначив, що це найвищий показник у світі. Навіть в ЄС рівень переробки сироватки становить 80-90%.
Олексій Богданов повідомив, що в Білорусі «ні грама сироватки не виливається в каналізацію і не списується за актами. 98,6% йде на повну переробку – в сушку. І 1,5%, це більше 20 тис тонн за перше півріччя, використовується для випоювання телят і відправляється в енергетичні та газові установки. У Росії, на мою, переробляється 40% або 60% сироватки.
Інгредієнти – нова для нас тема, цікава. Ми її обговорюємо, дивимося як можна втілювати в життя. Будуть потрібні додаткові інвестиції в обладнання.
Три місяці тому ми урочисто відкрили в Гродненській області приватну компанію, яка провела модернізацію і повністю всю кислу сироватку, яка тільки є в республіці, забирає до себе на переробку. На новому заводі почали випускати нову продукцію – м’які сири, зокрема сир Рікотта, який виробляється з сироватки».