Що відбувається на світовому ринку масла

Світове виробництво вершкового масла в цьому році складе 5,6 млн тонн. При цьому Євросоюз скоротить експорт на тлі падіння внутрішнього виробництва і зростання попиту.

Milknews вивчив аналітичний звіт IndexBox про глобальну ситуацію на ринку олії і публікує подробиці.

Основні цифри і тренди

За прогнозами USDA, виробництво вершкового масла в 2021 році складе 5,6 млн тонн, що практично відповідає рівню минулого року. Цифри залишаться на колишньому рівні через ситуацію в Євросоюзі, де виробництво скоротиться на 0, 8% до 2 млн тонн. Єврокомісія оцінила скорочення поставок з ЄС з січня по травень 2021 в 20% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Аналітики пов’язують це зі зростанням внутрішнього попиту на тлі зниження виробництва. Якщо тренд збережеться до кінця року, то експорт з ЄС може втратити до 19% або 800 млн тонн.

Зовнішні відвантаження з Нової Зеландії також залишаться на рівні минулого року на тлі стабільного рівня виробництва всередині країни. В кінці 2020 го року ціни на масло почали рости і продовжили в першому кварталі 2021, що може створити додатковий стимул для зростання виробництва.

Однак, з іншого боку, цьому перешкоджає паралельне зростання виробництва та експорту ультрапастеризованих вершків для сегмента громадського харчування.

У США очікують зростання експорту масла на тлі конкурентної ціни -тонну зараз можна продати за $3750 всередині країни, в той час як на світовому ринку показник досягає $4400. У першому кварталі 2021 році CШA в три рази збільшили зовнішні відвантаження в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Аналітики обіцяють, що нинішня цінова ситуація збережеться до кінця року, що говорить про те, що експорт продовжить рости – до 50 тис. тонн замість торішніх 21,6 тис. Американське масло буде в основному йти в Єгипет, Саудівську Аравію і Бахрейн.

Імпорт

Франція, Голландія та Росія – великі імпортери масла у світі. За оцінками USDA, імпорт в ЄС в нинішньому році може вирости на тлі зниження виробництва. Відвантаження ж до Росії знизяться на 11% або 90 тис. тонн через конкуренцію з внутрішніми виробниками і введенню маркування.

Китай набирає обертів в закупівлях масла. До кінця року аналітики очікують зростання імпорту на 22% або до 100 тис. тонн, що робить китайський ринок одним з найбільш перспективних.

Експорт

Третій рік поспіль на ринку спостерігається зростання експорту масла. В останній рік цифри зросли на 0,2% до 1,5 млн тонн. З 2012 року обсяги зовнішніх відвантажень збільшилися на 3,1%. Пік експорту припав на 2020 рік, в грошовому вираженні показник склав $ 6,4 млрд.

Найбільше на експорт відправили виробники з Ірландії (289 тис. тонн), Голландії (258 тис. тонн) і Нової Зеландії (233 тис. тонн). Далі з великим відривом йде Німеччина (131 тис.тонн), Бельгія (108 тис. тонн), Франція (72 тис. тонн) і Білорусь (70 тис. тонн). Разом ці країни склали 26% світового експорту масла. Польща в минулому році відвантажила 55 тис. тонн, Данія 50 тис. тонн, Великобританія 41тис. тонн, Фінляндія 31тис. тонн.

У грошовому вираженні Ірландія відправила на експорт масла на $1,1 млрд, Голландія – $1,1, Нова Зеландія – $1 млрд. Разом три країни-лідера склали 49% світового експорту. За ними йдуть Німеччина, Бельгія, Франція, Білорусь, Данія, Польща, Фінляндія і Великобританія, які складають 41% зовнішніх відвантажень.

Більшою мірою з 2012 року експорт збільшила Великобританія як в обсягах, так і в грошовому вираженні, в той час як інші учасники ринку показували скромні показники приросту.

milknews.ru Наталія Антонова

Останні новини: