EMB заявляє, що майбутнє молочної галузі залежить від молодих фермерів

На Генеральній асамблеї EMB, яка цієї весни проходила в цифровому форматі, довгострокове виживання європейського виробництва молока було головною темою.

За заявою EMB (Європейська молочна рада), той факт, що тільки 5% виробників молока в ЄС молодше 35 років і тільки 14% – від 35 до 44 років, пророкує похмуре майбутнє європейського сільськогосподарського сектора.

На думку членів ЕМВ, тенденція ще більше посилюється тим, що ціна на сире молоко в багатьох країнах набагато нижче виробничих витрат – в деяких країнах покриття витрат становить 50%.  На асамблеї молочним фермерам були представлені цифри дослідження витрат, яке скоро буде опубліковано, яке також показує, що в восьми ключових країнах-виробниках молока, які воно охоплює, поточні реальні доходи не дозволяють вважати майбутнє перспективним.

EMB стверджує, що, хоча ціна на молоко практично не змінилася, витрати на корми і заходи щодо пом’якшення наслідків зміни клімату ростуть.

Виробники молока в EMB одностайно погодилися, що якщо фермерські господарства хочуть вижити, вони повинні отримувати більший відсоток доходів, отриманих від молока.

У заяві говориться, що ціни, що покривають витрати, можливі, про що свідчать не тільки цифри розрахунку вартості на молочних підприємствах, а й такі проекти, як Fair Milk, яким керують виробники молока.  Представники цього проекту, що працює в багатьох країнах EMB, поділилися своїми історіями успіху на Генеральній Асамблеї. Віце-президент EMB К’яртан Поулсен сказав: «Ми пишаємося відмінною роботою, виконаною представниками Fair Milk в своїх країнах».

Ще одна проблема, з якою фермери вже стикаються безпосередньо на своїх фермах, це екологічна і кліматична кризи і нестача (зелених) кормів через посуху.  Однак важливо забезпечити, щоб витрати на заходи щодо пом’якшення наслідків цих криз не просто перекладалися на виробників.  При цьому на політичному рівні, як і раніше, відсутні збалансовані, всеоохоплюючі підходи до розгляду того, як будуть покриватися витрати на такі заходи, заявили в EMB.

Президент EMB Сієта ван Кеймпема сказав: «Зелений пакт для Європи і його стратегія «від ферми до виделки» намічають комплексні заходи, але не говорять про те, як вони будуть фінансуватися.  На жаль, положення фермерів ніяк не береться до уваги».

Всі члени EMB, незалежно від їх віку, заявили, що вони повинні і хочуть більш рішуче виступати за цілісний сільськогосподарський сектор, орієнтований на майбутнє і справедливий з точки зору поколінь.  Вони погодилися з тим, що майбутнє за молодими фермерами, і EMB буде більш тісно співпрацювати з ними, щоб забезпечити ціни на сільгосппродукцію, що окупають виробництво.

ІНФАГРО за матеріалами dairyreporter.com

Останні новини: