Rabobank: В 2021 році драйвером молочного ринку буде попит

Після року пандемії і обмежень по всьому світу погляд в майбутнє світових ринків молочної продукції став більш ясним і обнадійливим. До середини року має відбутися істотне повернення до звичних споживчих моделей.

Це станеться не відразу і, звичайно, не гладко, але в цілому позитивно для молочних ринків.

Rabobank прогнозує збільшення виробництва молока на 1,1% в молочних регіонах Великої сімки в 2021 році. Це зниження в порівнянні зі збільшенням на 1,6% в річному обчисленні в 2020 році і являє собою помірне скорочення пропозиції, яка повинна допомогти в підтримці в міру того, як після вакцинації попит стабілізується.

«У короткостроковій перспективі попит на імпорт в Китаї підвищений, але, як очікується, у другій половині року він сповільниться. Високі ціни на молоко на внутрішньому ринку стимулюють інтерес до розширення виробництва молока всередині країни, що може знизити потреби в імпорті в майбутньому», – вважає Бен Лайне, аналітик по молочним продуктам Rabobank.

Високі ціни на молоко сприяли імпорту сухого незбираного молока (СНМ) на початку року, але цей попит може призупинитися після недавнього стрибка цін в Океанії. Ціни на молоко в Китаї, ймовірно, досягли піку і з цього моменту почнуть знижуватися.

У 2021 року провідним буде попит. «Протягом усієї пандемії її вплив на світову пропозицію молока був набагато менше, ніж на попит. Збої виникли в міру того, як споживачі внесли суттєві зміни в свої моделі споживання, які вплинули на ланцюжки поставок. Здебільшого ці зрушення були різкими і серйозними, коли ми увійшли в кризу, але вихід повинен бути більш плавним», – пояснює Лайне.

Економіка більшості країн в 2021 році буде рости в порівнянні з 2020 роком. Rabobank прогнозує зростання світового ВВП на 4,5% в річному обчисленні до 2021 року в порівнянні з скороченням -3,8% в 2020 році.

Вплив повсюдної вакцинації має стати відчутним до середини року, що позитивно позначиться на економічній активності. До деяких аспектів відновлення ще належить пройти довгий шлях.

Арени або конференц-центри можуть не бути заповнені в цьому році, але обмеження на роботу ресторанів, швидше за все, будуть зняті. Це позитивно вплине на попит на молочні продукти, особливо на таких ринках, як США, де більше молочних продуктів споживається через канали громадського харчування, ніж в домашніх умовах.

Також у США непогана ситуація для виробників сироватки і знежиреного сухого молока, хоча експорт в даний час ускладнений через проблеми з тарою. Ці логістичні проблеми призводять до великого розкиду цін США в порівнянні з рештою світу. Тим не менше, попит на сироватку з боку Китаю залишається високим, і проблеми з транспортуванням повинні бути вирішені до кінця другого кварталу 2021 року.

ІНФАГРО за матеріалами dairyindustries.com

Останні новини: