СЕРГІЙ ВОВЧЕНКО, голова Наглядової ради холдингу «Молочний Альянс»: Очікувати стрімкого зростання цін на молочні продукти не потрібно, якщо воно і буде, то незначне

Молокопродукти в Україні повинні подорожчати. Чим це викликано? Навіть не тим, що молокопереробні підприємства хочуть заробити. Питання у тому, що в Україні є серйозний дефіцит сировини — якісного молока. По-перше, діє законодавство, яке забороняє використовувати в Україні молоко 2 ґатунку, тобто молока, яке в основному виготовляється у населення. Ті підприємства, які випускають продукцію під брендом, і ті, які працюють на експорт, цього правила дотримуються. З поганого молока якісної продукції не зробиш. Якщо б ми використовували молоко з приватних господарств для виробництва нашої продукції „Яготинське“ та „Яготинське для дітей“, то споживач одразу відчув би це. По-друге, при усіх труднощах, ми експортуємо свою продукцію в Казахстан, Молдову, Азербайджан, Китай і арабські країни. Для виробництва продукції на експорт також потрібна високоякісна сировина», — розповідає Сергій Вовченко, голова наглядової ради холдингу «Молочний альянс».

Сьогодні сировина від господарств досягла рівня 11,5−11,6 грн за кілограм базисного молока і прогнозується, що до кінця року вона становитиме 12 грн. Восени, коли господарства переходять на концентровані корми, зростають показники жирності і білку, тоді ціна виростає до 14−15 грн/кг сирого молока.

«З дворів ми також беремо певну кількість молока, але тільки для виробництва сирів, оскільки там воно проходить процес термічної обробки, сквашування. Корисні бактерії пригнічують і „з’їдають“ патогенні бактерії. Для їх виробництва можна використовувати молоко з дворів 1-го ґатунку. Зазначу, що ми беремо від господарств тільки молоко екстра і вищого ґатунку. Зараз ми спостерігаємо сезонне падіння виробництва молока у населення, тому воно уже коштує 6,50 грн, а з урахуванням транспортних затрат ціна молока виростає до 9−9,50 гривень за кілограм сирого молока», — відзначає Сергій Вовченко.

Експерти молочного ринку говорять, що при такій вартості сировини, яка складає 75% у пакетованому молоці, затратах на пакування, виробництво та зберігання продукції, ціни повинні піднятися. Але чи буде суттєве зростання цін на полицях? Різкого стрибка цін на молочні продукти не буде, вважають експерти.

«Торгові мережі мають можливість закуповувати продукцію з європейських країн, у першу чергу це стосується сирів. У цьому році почали завозити навіть ультрапастеризоване пакетоване молоко, цільномолочну продукцію, зокрема йогурти, та масло. Відповідно, торговим мережам дешевше брати і продавати імпортну продукцію, при цьому заробляючи більше. Тому нас, виробників готової продукції, у піднятті цін стримує торгівля. Говорити, що, якщо ціна на сировину виросте на 10%, тому ми піднімемо на стільки ж ціну на свою продукцію, ми не можемо. Торгівля не прийме це підвищення. Але я прогнозую, що зростання цін все ж таки буде, але у межах 3−5%», — зазначає Сергій Вовченко.

agravery.com

Останні новини: