Україна проводитиме консультації з бізнесом щодо оновлення Угоди про асоціацію з ЄС

28 липня 2020 року віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина провела Перший діалог з українським бізнесом щодо оновлення Угоди про асоціацію Україна-ЄС. 

«Наступного року виповнюється 5 років з дати набуття чинності Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, яка є найбільшою Угодою ЄС з третьою країною. Зона вільної торгівлі з ЄС відкрила нам доступ до найбільшого ринку на європейському континенті, і наразі ЄС – це основний торговельний партнер України та найбільший інвестор в українську економіку. Сьогодні на ЄС припадає близько 42% товарообігу», – наголосила Ольга Стефанішина.

Ольга Стефанішина додала, що мета цього діалогу – дати старт процесу поглиблених консультацій з українською бізнес-спільнотою щодо потреб та очікувань від оновлення Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Результатом таких діалогів стане узагальнена позиція бізнесу, яка буде врахована під час підготовки переговорної позиції України в рамках оновлення Угоди.

“Позиція уряду України має базуватися на очікуваннях та потребах українського бізнесу, національного виробника, – заявила Ольга Стефанішина. – Вперше бізнес-гравці мають можливість свідомо та прозоро оцінити ефективність роботи зони вільної торгівлі з ЄС, визначити наявні бар’єри у торгівлі, відстояти свої інтереси та примножити свої можливості”.

Віце-прем’єр-міністр нагадала, що положення Угоди розроблялися ще у 2010 році, за 10 років змінилися стандарти та запити як в Європейському Союзі, так і в Україні, зокрема в торгівлі, тож вони потребують інших підходів. Тому оновлення Угоди про асоціацію, зокрема модернізація торговельної частини угоди, – це необхідність та рушій поглиблення європейської інтеграції України.

 В агрохолдингу МХП, який є одним з лідерів агросектору України, вітають ініціативу Ольги Стефанишин щодо проведення ряду консультацій з бізнесом в рамках поновлення Угоди про асоціацію з ЄС.

“МХП наголошує, що державна підтримка українських виробників на зовнішніх ринках є запорукою сталого розвитку не тільки аграрного сектора України, а й національної економіки загалом. Ми переконані, що український бізнес має всі передумови для якісного та масштабного представлення на зовнішніх ринках, зокрема, на європейському. Ми вітаємо ініціативи Уряду та наголошуємо, що сила – в єдності та командній грі. Сподіваємося на конструктивну взаємодію органів державної влади та бізнесу задля розвитку та успіху України”, — наголосила Ірина Ванникова.

agropolit.com

Останні новини: