В Україні хочуть переглянути принципи формування продовольчої безпеки

В Україні хочуть переглянути принципи формування продовольчої безпеки і використовувати балансувальні обсяги продуктів, як це робиться в Європі.

Про це розповів міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

“Ми хочемо зробити, як це є у ЄС, і в запаси буде включена також і гречка. Тому що гречці приділяється дуже багато уваги. Половина виробляється в Україні, половину ми імпортуємо. Планується забезпечення продовольчої безпеки через нові інструменти, в рамках не держрезерву, тому що це дійсно застарілий радянський інструмент», – сказав він.

Міністр зазначив, що держрезервів у такому форматі вже не існує в країнах Євросоюзу, їх перевели в інший формат.

«Коли держава через форвардні закупівлі або через інші інструменти створює для себе запас на комерційних підприємствах. Тобто все прозоро, все оновлюється. Держава каже: «Я хочу бути впевненою, що у мене там двомісячний, тримісячний запас продукції», й укладає форвардні договори. Тим самим підтримується і баланс ринку, і баланс цінової стабільності. Тому ми будемо переглядати формат продовольчої безпеки», – заявив Ігор Петрашко.

Глава відомства уточнив, що в уряді обговорюють питання створення продовольчої безпеки з використанням нових інструментів, не з елементами держрезерву.

glavcom.ua

Останні новини: