Rabobank опублікував щоквартальний звіт по молочному ринку

У звіті Rabobank за другий квартал прогнозується, що незважаючи на погодні проблеми і низькі ціни на молоко, виробництво молока в регіонах експортерах молочної продукції продовжить зростати – на 1% в річному численні  в 2 півріччі 2020 року і на 0,9% в 1 півріччі 2 021 року.

У звіті стверджується, що в північній півкулі спостерігається відновлення, але більша частина цінової підтримки обумовлена ​​урядовою допомогою, яка в найближчі місяці скоротиться.

Згідно з даними звіту, багато молочних ринків відчувають дисбаланс, причиною якого є порушення попиту через логістичні блокування. Роздрібні продажі, що зросли, і продажі в сфері громадського харчування, що скоротилися,  почнуть повертатися до докризових рівнів, але на це потрібен час, оскільки існують обмеження, які не дозволять повністю повернутися до колишніх норм, особливо в сфері громадського харчування.

У звіті говориться, що в найближчі місяці нарощування товарно-матеріальних запасів буде причиною зниження цін на молочні продукти через поєднання підвищеного рівня запасів і конкуренції в боротьбі за попит в сфері імпорту, що знизився.

Ще один фактор впливу полягає в тому, що імпорт молочних продуктів в Китай, згідно з прогнозами, скоротиться на 15% в річному численні в 2020 році, а більш слабкі валюти будуть перешкоджати імпорту на інших ринках.

В Європі прогнозується зниження ВВП на 9,1% в 2020 році і відновлення на 6,1% в 2021 році.

За даними Рабобанка, хоча відновлення цін вітається, краще почекати, поки ситуація стабілізується, щоб оцінити справжні поточні можливості ринку.

Проте, позитивом є те, що глобальні перспективи не такі страшні, як це здавалося в розпал коронавірусної кризи. Державне втручання в поєднанні з відновленням роботи допомогло прискорити зростання попиту, але це не означає, що очікування на майбутнє такі ж, як і в період, що передує пандемії covid-19.

Що стосується громадського харчування, то в звіті наголошується, що в його роботі будуть встановлені певні обмеження, тобто і в ресторанах будуть введені обмеження на розміщення, і споживачі, ймовірно, будуть обережні.

У звіті також стверджується, що хоча роздрібні продажі відновляться, обмеження можуть призвести до появи нових звичок, наприклад, може збільшитися кількість споживачів, які продовжать готувати їжу вдома.

У звіті наголошується, що в значній частині світу відбудеться економічний спад, і це може стати причиною високого рівня запасів у другій половині 2020 року; виростуть запаси масла, сиру і сухого молока.

Є і позитивні новини, наприклад, уряд Китаю рекомендував  споживати 300 г молочних продуктів у день, що більш ніж в три рази перевищує поточний середній показник. Очікується також, що галузь посилить кампанію щодо харчової цінності молочних продуктів.

На молочний ринок можуть вплинути також вибори в США. Рабобанк заявляє, що Програма продовольчої допомоги USDA для виробників молока в зв’язку з пандемією коронавірусу може приглушити цінові сигнали ринку, що вказують на меншу потребу в кількості молока.

У доповіді детально розглядається поточна ситуація в кожному з основних регіонів-виробників молочної продукції, а також в Китаї.

ІНФАГРО за матеріалами dairyreporter.com

Останні новини: