АНДРІЙ ЯРМАК, економіст інвестиційного департаменту FAO: У порівнянні з серпнем 2018 року прибутки виробників молока зросли в середньому на 69%, а прибутки переробників геть не змінилися

Початок 2020 року для тих, хто все ще тримає корів та вміє отримувати від них результат, мав бути досить приємним, хоч і не ідеальним. Можливо навіть ті, хто позбувся корів і пішов в зерно, потроху починають їм заздрити… Але не варто – наше життя передбачуване повністю тільки в своїй повній непередбачуваності, тому все ще може змінитися докорінно.

Я завжди назвивав корову «фінансистом агросектору», бо ті, хто отримує двічі на місяць протягом 12 місяців дохід розуміють, про що я.

Отже, чому початок року був приємним? Бо Український молочний індекс (УМІ) в січні 2020 року був найвищим за останні шість років.

А чому не ідеальним? Бо УМІ знизився порівняно до грудня 2019 року на цілих 4,6%. Щоправда останні роки січневий УМІ завжди знижується – це вже певна традиція. Завинили цим разом корми – вони зросли в ціні, в той час як закупівельна ціна на сире молоко практично залишилася без змін.

Принагідно нагадаю, що УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу – воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

В середньому в січні 2020 року українські професійні виробники молока отримали на 26,5% більше прибутку, ніж роком раніше. Але в 2014 та 2012 роках році в цей місяць рівень УМІ був вищим, ніж в цьому році.

Хочу цим разом порівняти вигідність умовної прибутковості переробки молока з умовною прибутковістю виробництва з початку 2015 року до сьогодні. Графік нижче показує, що свято, останнім часом, фіксується лише на вулиці професійного фермера, в той час як у переробників особливого зростання прибутків не було. Адже ціни на сире молоко лишалися високими і зростали, а в світі, на відміну від України, дефіциту сировини не було.

Якщо порівняти з серпнем 2018 року, то прибутки виробників молока зросли в середньому на 69%, а от прибутки переробників геть не змінилися.

Чого чекати в лютому?

Коронавірус є фактором, який може внести корективи в світовий ринок молока, але поки що ніхто особливо не розуміє які саме. Фундаментально ніби є причини для зростання ціни на молокопродукти, але ж попит може різко впасти по мірі падіння туристичних потоків та зниження споживання в Китаї.

Якщо ж брати історію змін УМІ, то він завжди знижується в Україні в лютому. При цьому середнє зниження дуже суттєве і сягає 8,1%. Але час покаже, чи 2020 рік буде відмінним від стандартів.

Andriy Yarmak, fb

Останні новини: