Україна може бути особливо важливим постачальником харчових продуктів для Великої Британії

Щоб скористатися Brexit, Великобританія повинна надати пріоритет переговорам про ЗВТ з Україною для зняття  тарифних бар’єрів на експорт продовольства до Великобританії.

Поточна угода про глибоку та всеохоплюючу вільну торгівлю (EU DCFTA) з Україною є хорошим прикладом обмежень торгових умов, чого слід намагатися уникати Великобританії.  Договір EU DCFTA з Україною сильно обмежив український безмитний експорт зерна, птиці та інших ключових харчових продуктів до Великобританії.  Як наслідок, Великобританія поки що не змогла багато імпортувати з України.

Україна може бути особливо важливою для Великої Британії, оскільки вона відносно недалеко географічно, і тому харчові продукти з України можна швидко транспортувати до Великобританії суходолом залізницею або вантажівкою.  Також, українське виробництво продовольства стійко зростає, а сільськогосподарський сектор країни продовжує модернізуватися.  Якщо не обмежувати тарифи, український експорт високоякісної пшениці, кукурудзи, ячменю, птиці та інших важливих харчових продуктів зможе повністю задовольнити в осяжному майбутньому підвищений попит Великобританії на продукти харчування за значно нижчими цінами, ніж може запропонувати ЄС.

Для більшості фермерів у Великобританії збільшення імпорту зерна з України було б вигідним. Це дозволило б знизити витрати на корми для виробництва  м’яса у Великобританії (яловичину, баранину та свинину) та виробництво молочних продуктів, які становлять приблизно дві третини сільського господарства Великої Британії, дозволить підвищити прибутковість.  Збільшення імпорту українського зерна буде конкурувати лише з іншим іноземним зерном, оскільки виробники зерна у Великобританії продовжуватимуть бути захищеними  субсидіями після Brexit.

Угода про вільну торгівлю з Україною допоможе Великобританії забезпечити продовольчу безпеку в той момент, коли це питання набуває все більшого масштабу в геополітичному порядку денному.  У не надто віддаленому майбутньому у більшості країн вже не буде достатньої кількості продуктів харчування, і очікується, що ціни на продукти значно зростуть.  Велика Британія, з її чисельністю населення та обмеженою кількістю ріллі, може очікувати, що протягом наступних кількох десятиліть все більше залежатиме від імпорту продовольства.

Україна також значно виграє від того, що Великобританія стане головним споживачем української сільськогосподарської продукції.  Це не дало б країні стати надмірно залежною від будь-якого ринку, наприклад таких як Китай, Індія чи Близький Схід.

Є певна іронія в тому, що основна торгова вигода, яку пропонує Brexit, а саме кращий доступ до їжі, залишилася непоміченою під час дебатів по референдуму щодо Brexit у 2016 році. Тим не менш, ця потенційна вигода від торгівлі дуже важлива.  Як чистий імпортер продовольства, Британія після Brexit зможе встановити довгострокові двосторонні відносини з провідними виробниками харчових продуктів, такими як Україна, і це може виявитись критично вигідним для Великобританії в майбутньому.

Щоб отримати ці переваги від Brexit, Великобританія та Україна мають швидко рухатися до домовленості про ЗВТ з нульовими тарифами на імпорт продовольства.  Якщо ж замість цього існуючі умови угоди EU DCFTA просто будуть перенесені у нову двосторонню угоду про вільну торгівлю між Україною та Великобританією, то і Україна і Великобританія матимуть несприятливі умови для торгівлі в осяжному майбутньому.  Таким чином, Великобританія втратить головну потенційну вигоду від Brexit, а Україна втратить те, що логічно має бути найбільшим європейським ринком.

ІНФАГРО за матеріалом atlanticcouncil.org, Bate C. Toms

Фото Reuters

Останні новини: