Чи може відновитися експорт європейських молочних продуктів до РФ?

Італійська компанія брокерів на європейському ринку біржових молочних продуктів, L’Interform, опублікувала звіт про потенційні наслідки і сценарії розвитку у разі відкриття російського молочного ринку для імпорту з Європейського Союзу.

В результаті введення санкцій експорт молочних продуктів з ЄС (30 тис. тонн вершкового масла, 257 тис. тонн сиру, 21 тис. тонн СЗМ і 26 тис. тонн сухої сироватки в рік) із загальною річною вартістю 1,4 млрд. євро (1 ,54 млрд. доларів США) був повністю зупинений.  Країнами, найбільш постраждалими від заборони, були Фінляндія, Нідерланди, Литва, Польща і Німеччина.  У звіті наголошується, що після введення санкцій в ЄС відбувалося значне зниження цін на молочні продукти (масло, сир і СЗМ).

Економічні санкції ЄС дійсні до кінця січня 2020 року, однак, L’Interform заявляє, що за чутками, ЄС і Росія можуть переглянути свою нинішню позицію. L’Interform заявляє, що якщо санкції перестануть діяти, то очікується короткостроковий позитивний ціновий шок для європейських цін на молочну продукцію та відкриття значних ділових можливостей для конкурентоспроможних молочних компаній ЄС.

В даний час Росія імпортує близько 250 тис. тонн сиру на рік, а виробники з ЄС зазвичай займали майже 60% ринку.  Російський молочний ринок також може відкрити для виробників з ЄС додаткову можливість імпорту декількох десятків тисяч тонн додаткового масла.

В результаті санкцій Росія збільшила внутрішнє виробництво молочної продукції, однак цього збільшення виявилося недостатньо, щоб задовольнити попит і досягти самозабезпеченості молочними продуктами.  Таким чином, Росія як і раніше покладається на імпорт молочної продукції – хоча і в менших обсягах – в даний час переважно з Білорусі.  У 2018 році імпорт сиру з Білорусі становив 83% всього російського імпорту сиру.

ЄС продовжив економічні санкції проти Росії до кінця січня 2020 року, однак, згідно з L’Interform, деякі члени ЄС, особливо Італія, Угорщина, Греція, Франція, Кіпр та Словаччина, скептично ставляться до санкцій і закликають до перегляду цього рішення.

Крім того, через недавно введених в США додаткових імпортних тарифів на широкий асортимент товарів з ЄС, молочні продукти стикаються з жорсткими умовами продажів на ринку США.

L’Interform заявляє, що її джерела інформації вважають, що сторони можуть розглянути питання про зміну своїх позицій, але неясно, обумовлено це економічними факторами чи політичними міркуваннями.  В L’Interform заявили, що якщо заборону буде знято або не буде продовжено, у європейських молочних компаній з’являться значні ділові можливості.

У доповіді також говориться, що збільшення експорту молочних продуктів ЄС в Росію буде відбуватися в основному за рахунок Білорусі, додаючи, що європейський імпорт також зможе легко конкурувати з новими російськими продуктами.

Росія також недавно була прийнята в Міжнародну молочну федерацію (IDF).

ІНФАГРО за матеріалом dairyreporter.com

Останні новини: