На Вінничині в школах почали встановлювати молочні автомати

У гімназії Томашполя зусиллями громадської організації «Життя і розвиток громад» встановлено молокомат – пристрій, розливає у склянки молоко.

Такі молокомати зараз масово встановлюються в школах ЄС. З їх допомогою (точніше, завдяки молоку) борються з дефіцитом вітаміну Д і кальцію у дітей.

На жаль, в Україні ці пристрої не виробляються. Даний апарат купили в Фінляндії за 53 тисячі гривень (за сприяння депутата облради Лариси Білозір).

Молокомат в Томашполі заряджається 10 л молока, яке подається охолодженим.

Цікаво, що у школярів взяли аналізи крові на вміст кальцію і вітаміну D – у всіх виявлено дефіцит. Планують повторити аналізи через кілька місяців. Очікується, що молокомат поліпшить показники.

Хоча чисто з наукової точки зору цей експеримент навряд чи може бути достовірним або цінним – через кілька місяців рівень вітаміну D (а значить і кальцію) виросте сам собою, завдяки сезонній високій сонячній активності. Що, втім, не зменшує користі молока для дітей.

За сприяння місцевої влади активісти планують встановити молокомати в Тульчині, Вапнярці, Дорожньому. А в Томашполі безкоштовним молоком планують забезпечити всіх учнів молодших класів (їх тут 340).

real-vin.com

Останні новини: