Тернопільський молокозавод розпочав виробництво продукції у кооперації з ТОВ “Дзендзелівське” і ТОВ “Кищенці”

image

Молочний кооператив, до складу якого входять ПрАТ  «Тернопільський молокозавод», ТОВ «Дзендзелівське» і ТОВ «Кищенці» почав спільний випуск продукції.

«Створення кооперативу виробника і переробника — справа не одного року. Позитивному результату співпраці Тернопільського молокозаводу та господарств  “Дзендзелівське” і “Кищенці” передували тривалі перемовини з іншими переробниками. Проте, вони в силу різних причин відмовилися. Сьогодні ми маємо цивілізовану систему, — коли професійний виробник і професійний переробник працюють разом», — зазначив Андрій Дикун, голова Всеукраїнської Аграрної Ради.

За підтримки АВМ, спільно з ФАО та ЄБРР, молочарі та переробники об’єднали свої зусилля для створення продукції під знаком якості «АВМ рекомендує». Її виробництво відслідковується на усіх етапах створення: утримання, годівля тварин — первинна обробка молока — транспортування на переробне підприємство — охолодження/очищення/сепарування/нормалізація/гомогенізація / теплова обробка молока та виробництво кисломолочних продуктів.

За словами Віталія Ковальчука, голови правління Тернопільського молокозаводу, виробник і переробник — не конкуренти, а дві ланки одного ланцюга, які треба правильно з’єднати.

«Що дає така співпраця? Виробникові  — підприємство, яке гарантовано купить вироблені об’єми молока, і можливість отримувати частку від продажу готової продукції. Для переробника — мати стабільні поставки якісної сировини. Крім того, кооперуючись, ми розуміємо напрямок розвитку партнерів, а відтак можемо будувати довгострокову стратегію роботи. З отриманої від ТОВ “Дзендзелівське” і ТОВ “Кищенці” сировини – а це понад 40 т молока на добу — готуємо всі йогурти і кефір», ― розповів Віталій Ковальчук.

«Асоціація виробників молока розпочинає роботу ще над одним проектом з кооперації. Він розрахований на менших виробників, обсяги яких ― 2-5 т/добу. Так, щоб зменшити логістичні витрати, планується будівництво накопичувального центру молока. На продукцію у подальшому теж поширюватиметься рекомендація АВМ. Так український споживач буде впевнений у якості споживаної продукції», — зазначила Олена Жупінас, керівник проекту «Гуртові закупівлі молока» АВМ.

«Сьогодні щоб купити молоко, багато хто з українців вирушає на базар. Чому так? Тому що Хоча вони довіряють ринкам більше, ніж супермаркетам. Так, оборот коштів на базарах за рік — $20 млрд. Проте, такі молокопродукти можуть стати загрозою для здоров’я споживача, особливо в літню спеку», ― зауважив Андрій Ярмак, експерт ФАО.

«Така співпраця виробника і переробника дасть можливість гарантувати високу якість молока як на внутрішньому, так на зовнішньому ринках. Крім того, якщо молочарі матимуть не лише надійну закупівлю і стабільну ціну, а й певні прибутки (частка від вартості готової продукції), це стане рушієм розвитку, покращення сировинної бази», ― прокоментував Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби.

За інформацією TheDairyNews “Підприємства-постачальники «Кищенці» та «Дзензелівське» в цьому проекті будуть повноцінними партнерами, адже крім високої ціни за якісне молоко, вони також будуть отримувати 50% прибутку від реалізації кінцевої продукції», – інформує Андрій Дикун, голова  ВАР.”

agravery.com, thedairynews.com.ua

Останні новини: