Морозиво з присмаком азійської екзотики

image
Наприкінці 1944 року майор Хантер Райнберг, командувач 122 ескадри американського морського корпусу, захотів забезпечити своїх вояків морозивом, що було й не дивно, адже корпус розміщувався на Південно-Тихоокеанському острові Пелелью, вкритому джунглями.

Отже, Хантер націлив свою винахідливу команду інженерів-авіатехніків на роботу по здійсненню операції Freeze.

Після кількох випробувань і помилок, інженери з’ясували, що, якщо закріпити великі ємності з молоком на нижній частині кінчиків крил своїх літаків винищувачів, приєднати перемішувач цих ємностей до пропеллера, а потім провести тренувальний виліт на висоті 30000 футів, то можна забезпечити морозивом 100 військовослужбовців і одночасно спровокувати японців, які будуть намагатися їх знищити в польоті, на витрату кількох снарядів.

Хантеру, однак, забракло трохи винахідливості. Якщо б він, смакуючи армійським морозивом із його улюбленим наповнювачем – какао, озирнувся довкола, то побачив би, що навкруги є й інші наповнювачі – фрукти та спеції, якими багата південна частина Тихого океану. Якби він цим скористався, він би далеко випередив свій час. Як інгредієнти він міг би спробувати використовувати лічі, кокос, кардамон, мускатний горіх або імбир – ті смаки, з якими зараз починають експериментувати виробники морозива.

Ось деякі види морозива, які робляться за азійськими рецептами:

imageМорозиво booza – також відоме як дондурма (в Туреччині). Робиться з використанням подрібненого порошкоподібного коріння орхідей та смоли мастикового дерева. Таке морозиво тане повільніше і має густу, жувальну текстуру.

 

 

 

 

imageТайські ролли – остання тенденція в азійському морозиві. Особливість приготування полягає у нанесенні суміші на металеву плиту з низькою температурою і наступним згортанням порцій у ролли (як це робиться можна подивитися тут).

 

 

 

 

 

imageМорозиво з дуріану. Лише відчайдухи можуть спокуситися колючим азійським фруктом, який пахне так специфічно, що в Сингапурі навіть заборонено з ним заходити в метро. Смак дуріана нагадує мигдалевий крем з добавкою сиру, підливки з цибулі, вишневого сиропу та інших важко сумісних продуктів. Їсти м’якуш радять приблизно так, як п’ють горілку: видихнути повітря, швидко взяти дуріан до роту і  тільки після цього вдихати.

 

 

 

 

Повністю стаття на сайті bbc.com

 

Останні новини: