Китай зацікавлений нарощувати експорт якісних та безпечних продуктів харчування з України

image

Співпраця компетентних органів у сфері безпечності харчових продуктів України та Китайської Народної Республіки за останній період суттєво активізувалася, про що свідчать конкретні результати.

Однак це лише початок, адже потенціал українсько-китайських відносин значно більший, і сторони мають намір поглиблювати двосторонню співпрацю.

Про це йшлося під час зустрічі Заступника Міністра аграрної політики та продовольства Ольги Трофімцевої та Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи з представниками офіційної делегації Генеральної адміністрації нагляду за якістю інспекції та карантину Китайської Народної Республіки (AQSIQ) під головуванням директора Головного офісу AQSIQ Ліна Вея.

Під час зустрічі Володимир Лапа нагадав, що наприкінці травня Держпродспоживслужба та AQSIQ підписали Протокол інспекційних, карантинних та ветеринарно-санітарних вимог щодо експорту замороженої яловичини з України до Китайської Народної Республіки, що є надзвичайно важливим практичним кроком у відкритті ринку Китаю для українських сільгоспвиробників яловичини.

Крім того, Держпродспоживслужба та представники AQSIQ активно співпрацюють у питаннях узгодження фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту цілої низки української агарної продукції на ринок КНР. Насамперед йдеться про соняшниковий шрот, буряковий жом, а також черешню, м’ясо птиці, яйця, мед, молочні харчові продукти та інші. Слід зазначити, що тексти проектів протоколів санітарних та фітосанітарних вимог щодо експорту з України до КНР шроту соняшникового та бурякового жому уже були узгоджені та парафовані в червні у рамках робочого візиту Володимира Лапи до Китайської Народної Республіки, і зараз триває робота над підписанням відповідних протоколів.

Голова Держпродспоживслужби також звернув увагу на те, що компетентні органи України та Китаю мають змогу нарощувати співробітництво у сфері контролю якості, інспекції та карантину і у рамках Нового Шовкового шляху.

«Ми розуміємо, які можливості відкриває для обох сторін поглиблення співпраці. Україна цінує дружнє ставлення та вклад китайських колег у розвиток співробітництва між нашими компетентними органами», – наголосив Володимир Лапа.

У свою чергу директор Головного офісу AQSIQ Лін Вей також відзначив позитивну динаміку розвитку співробітництва з Україною. За його словами, ринок Китайської Народної Республіки є найбільшим у світі імпортером продуктів харчування. У поточному році КНР імпортував харчових продуктів на 100 млрд доларів із 200 країн світу. При цьому Лін Вей наголосив, що КНР готовий нарощувати обсяги імпорту такої продукції, але ставка робиться саме на показниках якості та безпечності, а продукція українського походження цим критеріям відповідає.

Сторони обговорили ряд поточних питань у сфері санітарних та фітосанітарних заходів та окреслили план роботи на найближчу перспективу.

consumer.gov.ua

Останні новини: