Торгові переговори РБ і РФ, схоже, створили проблеми українським сироварам

image

Українські сировари у квітні переживають черговий стрес, пов’язаний з новими торговими обмеженнями – ІНФАГРО

З початку літа минулого року українські сировари стабільно нарощували виробництво сирних продуктів і вигідно продавали їх на експорт. Були відпрацьовані різні схеми вивезення товару (переважно через Білорусь), якими користувалися вже майже всі бажаючі оператори ринку. Тепер значна частина цих напрацьованих схем закривається.

В результаті затяжних торгових перемовин РБ і РФ, білоруські чиновники, судячи з усього, змушені були пообіцяти росіянам навести порядок в торгівлі санкційними товарами. Напевно, в список “упорядкування” потрапили і українські сирні продукти. Нещодавно білоруські митники отримали вказівку не пропускати українські сирні продукти навіть транзитом.

Українські експортери ще сподіваються якось врегулювати це питання і запровадити якісь нові схеми поставок, але їхні старання поки малорезультативні.

У ситуації, що склалася, можна прогнозувати істотне скорочення експорту сирних продуктів. На початку сезону великого молока це особливо болісно для цілого ряду виробників: ціни на сирні продукти впадуть, а імпортери можуть збити їх навіть до рівня 2000 USD/т. Частину сировини сировари будуть змушені перенаправляти на випуск справжніх сирів і на внутрішньому ринку боротися за місце на полиці, знижуючи ціни.

ІНФАГРО

Останні новини: