Arla попереджає про наслідки жорсткого Брекзиту для молочної галузі Великобританії

brexit-724

Arla Foods, найбільший виробник молока у Великобританії, попереджає, що ціни на молоко, сир та вершки можуть зрости, якщо не буде введено перехідну угоду для того, щоб уберегти імпорт і експорт країни від 36% тарифів Світової організації торгівлі після того як Великобританія покине Європейський Союз.

Молочний кооператив Arla Foods, який об ‘єднує 12000 фермерів в семи європейських країнах, також опублікує дані Центру вивчення економіки і бізнес-досліджень, які показують, що вклад бізнесу компанії у Великобританії у ВВП країни становить 6 млрд фунтів щорічно і з ним пов ‘язано 119000 робочих місць.

Кооператив, у складі якого 2485 британських власників фермерських господарств, дає річний дохід в розмірі £2,2 млрд, тримає частку 29% на молочному ринку Великобританії і налічує близько 3500 працівників.

Томас П’єтранджелі, керуючий директор Arla у Великобританії, сказав: “Найбільший ризик, який ми бачимо, це втрата можливості вільного переміщення товарів, що, на нашу думку, буде мати серйозні наслідки не тільки для Arla, але і загалом для молочної промисловості”.

“Якщо буде здійснюватися жорстка схема Brexit, без перехідної угоди, це буде мати потенційно більші наслідки, ніж ті, які відчуємо ми як компанія. Наш бізнес, як правило, низькорентабельний, і тарифи у 36% в значній мірі прикриють як експорт, так і імпорт. Якщо ви подивитеся на молочний експорт та імпорт Великобританії, то побачите, що ми маємо дефіцит 25%.”

«У Великобританії немає ні достатнього обсягу молока, ні потужностей, щоб забезпечити потреби населення у молочних продуктах, тому ми потенційно матимемо наслідки з точки зору продовольчої інфляції, попиту і якості”.

Arla у Великобританії виробляє 3,2 млрд літрів молока на рік і продає свої молокопродукти під торговими марками Cravendale і Lactofree. Кооператив належить фермерам в Швеції, Данії, Німеччині, Нідерландах, Бельгії, Люксембурзі і Великобританії. Штаб квартира групи знаходиться в Данії.

Фермери кооперативу за останні десять років інвестували понад £500 млн у виробництво і ланцюжки поставок у Великобританії. Пан П’єтранджелі говорить, що переважна більшість продуктів, що виробляються на 15 британських підприємствах – з молока, надоєного фермерами Великобританії.

Експорт молокопродуктів з Великобританії, проте, виріс у двозначних відсотках протягом останніх двох років. Arla UK тепер експортує товари в 69 країн – доставляє ультрапастеризоване молоко в Китай та сир Чеддер на цілий ряд інших ринків, імпортуючи масло Lurpak з Данії.

Пан П’єтранджелі заявив, що втрата субсидій ЄС є також «значним ризиком» для молочного скотарства Великобританії: “Наші фермери повинні будуть конкурувати як на світовому, так і на європейському ринках глобальному, так і в європейському ринках, не маючи субсидій ЄС, у той час як фермери ЄС будуть продовжувати їх отримувати”, – сказав він.

Третій ключовий ризик, сказав він, це втрата постійного доступу до європейського ринку праці. «Arla має дуже невеликий відсоток небританських працівників”, – сказав він.
«Але якщо ви подивитеся на наших фермерів-власників і людей, яких вони наймають для праці на своїх фермах, то побачите, що вони вони набагато більше залежать від небританської робочої сили”.

telegraph.co.uk

Останні новини: