AHDB аналізує чутливість цін на молоко у Великобританії до стану товарних ринків ЄС

imageAHDB публікує серію статей, у яких розглядає чутливість відпускних цін на молоко  у Великобританії до ситуації на товарних ринках ЄС.

У першій та другій статтях зроблено такі висновки:

  • Відпускні ціни на молоко в ЄС більш чутливо реагують на падіння ринків, ніж на їх зростання.
  • Ринок Великобританії показує більше асиметрії у змінах відпускних цін, ніж в більшості інших країн ЄС. Іншими словами, різниця в рівні впливу на зростаючому ринку в порівнянні зі спадаючим ринком більше у Великобританії, ніж в більшості інших країн ЄС.

Навіть коли ринки спадають, в цілому Великобританія, як і раніше, знаходиться в другому ешелоні впливу біржових цін товарного молочного ринку ЄС.

При падінні на €1/100 кг в європейському AMPE (Actual Milk Price Equivalent), у Великобританії відпускні ціни змінюються, в середньому, на €0,5. Це означає, що, в цілому у Великобританії відпускні ціни менш чутливі до змін на товарних ринках, ніж ціни деяких  інших основних виробників молока в країнах ЄС. Частково ця відносна стабільність у Великобританії пояснюється асортиментом продукції  і, зокрема, великою часткою рідкого молока.

Аналіз показує, що у Великобританії дифференціал між зростаючими та спадаючими ринками  існує в усіх ланках, крім роздрібної торгівлі. Для молока, призначеного для виробництва сиру, іншого виробництва або такого, що закуповується за «не зв’язаними» (non-alignedконтрактами, чутливість цін на спадаючих ринках була вдвоє більшою, ніж на зростаючих ринках.

gb_prices_v_eu_commodity_markets_603x286 (1)Джерело: DG Agri, AHDB, Defra

Аналіз підтверджує, що ті з виробників молока, які мали «зв’язані» (aligned) контракти, дуже мало відчували вплив європейського товарного молочного ринку. Ціни по цих контрактах, скоріше відображали зміни у вартості виробництва молока.

В залежності від ринку збуту, молоко направлялося у переробку і очікувалося, що виробники сиру повинні були б демонструвати високу чутливість до змін на європейському товарному ринку. Однак, аналіз даних показує, що чутливість до змін у виробників, що працювали на «неприєднаних» контрактах, і постачальників сировини для виробництва сиру була однаковою.

Розуміння ринків, на яких працює закупівельник молока, а також розуміння волатильності цін допомагає фермерам розуміти, що впливає на їх бізнес і бути краще підготовленими до майбутніх змін.

dairy.ahdb.org.uk

Останні новини: