Іміграційні нововведення Трампа майже подвоять ціну на молоко

trump-wall-2Рейнард Локі опублікував на AlterNet статтю, де наводиться аналіз наслідків нової іміграційної політики Трампа на стан сільського господарства США.

Він вважає, що будівництво стіни на кордоні між США і Мексикою є поганою ідеєю з кількох причин. По-перше, це неповага до сусідів, торгових партнерів, а по-друге, навіть якщо стіну буде побудовано, це не вплине на стан захисту кордону.

За даними дослідження, проведеного у 2009 році Інститутом міграційної політики, у разі існування такої стіни все одно 97%  незаконних мігрантів будуть діставатися території Сполучених Штатів, тому що “не існує такої сили, яка б завадила людині, яка долає сотні миль, щоб прогодувати свою сім’ю”. Як свідчать американські прикордонники: “Ці люди будуть проникати над, під або  навколо будь-чого, що там буде збудовано”.

Припустимо, що стіну все ж таки збудовано і потік мігрантів припинено. Як це відобразиться на американській економіці? Перш за все, постраждає сільськогосподарський сектор, і американці зразу ж відчують це,  купуючи харчові продукти. Згідно з даними дослідження  Департаменту США по зайнятості у сільському господарстві, від 50 до 70 відсотків робітників, що працюють на американських фермах, не мають офіційних документів. Тобто, таких зайнято у сільському господарстві від 1,2 до 1,75 мільйонів.  Саме вони збирають більшу частину врожаю.

До того ж, американці не хочуть працювати на таких роботах, і це підтверджено даними Americam Farm Bureau Federation: “Зважаючи на низьку кваліфікацію, якої достатньо для цієї роботи, а також ручний характер праці, більшість американців висловлює своє небажання займатись такою роботою, навіть якщо вони безробітні. Низька оплата робітників на фермах, загалом, відповідає низькому рівню необхідної для цього кваліфікації, але американці готові навіть на роботу з меншою платнею будь-де, ніж працювати в сільському господарстві”.

За даними різних аналітичних джерел, які наводить Рейнард Локі, першим наслідком будівництва стіни буде подорожчання фруктів та овочів. Загалом же, в середньому, очікується подорожчання харчових продуктів на 6%.

Але вплив “стіни Трампа” на молочну галузь буде значно більший. Економісти Техаського A&M університету у 2015 році провели дослідження на замовлення Національної спілки виробників молока США. За їх розрахунками, ціни на молоко збільшаться на 42,5%, а середня ціна галлону молока зросте з $2,72 до $3,90 (з 0,72 $/л до 1,03 $/л).

Крім прямого впливу будівництва стіни, буде й опосередкований. Озвучена The Washington Post вартість цього будівництва складає $25 мільярдів, і заплатити за неї, скоріш за все, прийдеться саме американським платникам податків. Спочатку вони будуть змушені платити за невдалу ідею Трампа, а потім їм ще й прийдеться платити більше за харчові продукти.

ІНФАГРО за матеріалами Alter.Net , Reynard Loki

 

 

Останні новини: