11 мільйонів доларів щодня заробляє Білорусь на експорті продукції АПК

image

За результатами першого півріччя Білорусь входить у десятку провідних експортерів молочної продукції світу. Згідно рейтингу Єврокомісії, Білорусь продає масла більше, ніж США, а по сиру обігнала Швейцарію.

“За підсумками роботи за перше півріччя Білорусь займає лідируючі місця в молочній продукції. Тобто, третє місце ми займаємо по експорту сухої сироватки, третє місце ми займаємо в світі сьогодні по маслу, випередивши при цьому США, п’яте місце ми займаємо по сиру, випередивши Швейцарію” – розповів в програмі «Контури» на телеканалі ОНТ міністр сільського господарства і продовольства Білорусі Леонід Заєць.

Це дані європейської служби Milk Market Observatory, за даними якої Білорусь майже за всіма молочним продуктами входить в десятку найбільших світових експортерів. Причому в порівнянні з попереднім роком (січень – травень 2016 го до січня – травня 2015) експорт масла збільшився на 76%, цільного сухого молока – на 14%, сиру – на 33%, а сухої сироватки – на 27% .

Як розповіли в Мінсільгосппроді, таке різке зростання експорту не випадкове. Ні, більше корів не стало, просто їх правильно годують і утримують.

“Яловичину ми продаємо сьогодні в Росію з рентабельністю продажів 21%. При цьому з кожної тонни ми отримуємо $ 684 чистого прибутку. Продаємо сир сьогодні 45% жирності, 50% жирності з прибутком $ 1000 на тонні. Це 26 – 27% рентабельність продажів. Сьогодні кожен день у країну по лінії АПК надходить виручка 11 мільйонів доларів США. Тобто, ми продаємо продукції агропромислового комплексу щодня на $ 11 мільйонів” – відзначив Міністр сільського господарства і продовольства Республіки Білорусь.

У світовому рейтингу експортерів молочної продукції Білорусь  займає такі місця:

  • масло   3    після Нової Зеландії і ЄС
  • СЗМ      5     після ЄС, США, Нової Зеландії і Австралії
  • СНМ      8     після Нової Зеландії, ЄС, Австралії, Аргентини, США, Уругваю і Сингапуру
  • сир         5     після ЄС, Нової Зеландії, США і Австралії
  • суха сироватка   3     після ЄС і США
  • згущене молоко  4    після ЄС, Перу і Малайзії

Хартыя ’97

 

Останні новини: