Навколо ГМО

gmo-724

У червні-липні в Україні, США і РФ завзято займалися законотворчістю  по харчових продуктах, що містять ГМО – ІНФАГРО.

Незважаючи на те, що харчові продукти та сільськогосподарські культури, над створенням яких попрацювали біоінженери, вже давно набули широкого розповсюдження у всьому світі, гамма підходів законодавців до ГМО у згаданих країнах різнонаправлена: “повністю заборонити” (Росія), “поки що заборонити, там подивимось” (Україна), “дивіться на етикетку, дзвоніть, запитуйте, вирішуйте для себе самі – чи купувати” (США).

Україна. Депутат Микола Люшняк 13 липня запропонував законодавчо ввести в Україні мораторій на ГМО, зареєструвавши у Верховній Раді законопроект #4968 “Про внесення змін в деякі законодавчі акти України відносно введення до 2023 року мораторію на вирощування генетично модифікованих сільськогосподарських рослин, виробництво, переробку, обіг, транзит та ввезення ГМО, здатних до самовідтворення або передачі спадкових факторів”.

Не так давно, у листопаді 2015 року аналітик Украгроконсалт Ольга Мозгова коментувала стан справ з ГМО в Україні: “У нашій країні активно вирощують, а, значить, і використовують рослини, над якими попрацювали генні інженери. Найбільше ГМО версій сої, кукурудзи, а також пасльонових – картоплі, томатів та ін. За оціночними даними, їх частка в загальних посівах цих культур в нашій країні може досягати 50-70% », – зазначила вона   business-vesti.com

Росія. Державна Дума РФ в кінці червня в третьому і остаточному читанні прийняла урядовий законопроект, який вводить повну заборону на культивування та розведення в Російській Федерації генетично модифікованих рослин та тварин, за винятком використання їх в цілях проведення наукових досліджень.

Дума також наділила російський уряд правом забороняти ввезення в Росію продуктів, що містять ГМО, якщо з’ясується, що конкретні ГМО чинять негативний вплив на здоров’я людини і/або навколишнє середовище.

Міністр сільського господарства РФ, Олександр Ткачов, заявив: “Міністерство сільського господарства виступає рішуче проти ГМО. Російська продукція буде залишатися чистою”.

США. В Сенаті США 15 липня проголосовано Білль про маркування стосовно ГМО, за яким безпечність харчових продуктів біоінженерного походження буде розглядатися за тими ж критеріями, що й звичайних – тобто із-за свого походження вони не будуть вважатися ні більш безпечними, ні менш безпечними. Також у документі зазначено, що тварини, у раціон яких входять корми ГМО рослин, не вважатимуться генетично модифікованими.

Крім того, виробники харчових продуктів тепер будуть на етикетці вказувати телефон, за яким споживачі зможуть отримати додаткові роз’яснення, або ж вони зможуть зчитувати розширену інформацію про ГМО через QR код. Виробники чекають підписання Біллю Президентом США і будуть починати роботу з оновлення маркування.

У ході обговорення Білль підтримували 1000 компаній США, які тепер заявляють, що нарешті їм вдалося перебороти ті групи, які роками створювали негативний імідж біоінженерних харчів.

Невдоволені відмічають слабкість деяких положень документу, особливо тих, що стосуються маркування, говорячи, що не можуть уявити собі хазяйку, яка купуючи продукти в супермаркеті, стоячи у проході між полицями з візочком та дитиною, візьметься комусь дзвонити чи зчитувати QR код, щоб розпитати – що ж таке вона купує.

ІНФАГРО

Додатково про згаданий український законопроект по ГМО можна почитати в статті Анни Ісічко на agravery.com

 

Останні новини: