Перспективи інвестицій в українську харчову промисловість

investment260За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, на 1 гривню вкладень у харчову промисловість припадає 2,08 грн інвестицій в аграрне виробництво.

З огляду на циклічність змін інвестиційних пріоритетів в основні галузі АПК, таке співвідношення між капіталовкладеннями яскраво характеризує стан пріоритетності сільського господарства у поточний період. За прогнозами Інституту аграрної економіки, пріоритетність інвестування у сільське господарство, яка простежується з 2010 року, досягне максимуму у 2015–2017 роках. Потім вона буде поступово послаблюватися до 2025 року і тоді, за розрахунками науковців, співвідношення між інвестиціями у основні галузі агропродовольчого підкомплексу – сільське господарство та харчову промисловість – набуде рівноваги 1:1.

Микола Кісіль, завідувач відділу інвестицій Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” зазначає: “Після 2025 року потреба в заміні наявних і створенні додаткових потужностей харчової промисловості переважить потреби сільського господарства, що обумовить відповідну зміну інвестиційних пріоритетів”.

Зауважимо, що Вадим Чагаровський, голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України , вважає, що на модернізацію молочних заводів Україні зараз потрібно приблизно 400 млн доларів, які, перш за все, повинні піти на впровадження інноваційних технологій.

ІНФАГРО, iae.org.ua

 

Останні новини: