ЄС: експорт молочних продуктів скорочується

Світовий ринок молочних продуктів останнім часом не можна назвати стабільним, але незважаючи на цінові коливання, кардинальних змін тенденцій не відбувається. – ІНФАГРО

Такий розвиток якоюсь мірою пов’язаний з традиційним затишшям в період відпусток, ринок також утримує баланс за рахунок менш агресивного приросту пропозиції на тлі сповільнення попиту на ряд товарних позицій.

Про зниження темпів виробництва молока в Європі повідомлялося і раніше. Зараз додатковий доказ тому – прогноз Єврокомісією річного показника: передбачається зростання на рівні 1,2% (в минулому році + 1,8%). Такий песимізм виправданий, враховуючи реальні результати вже пройденого піку сезону і погіршення погодних умов на тлі зниження цін на сухе молоко і масло.

Спотовий ринок уже відреагував на цінові зміни в торгівлі готовими продуктами – на торгах в Нідерландах молоко дешевшає з кінця червня, а 11 липня і зовсім впало в ціні відразу на 8% до 31,75 євро/100 кг. Контрактна ціна в червні в середньому по ЄС склала 32,3 євро/кг, +0,75% до попереднього місяця, але -2,5% до минулого року.

З урахуванням сповільнення темпу зростання пропозиції молочних продуктів, експорт також зменшує оберти. За результатами перших п’яти місяців року більше за інших скоротився експорт казеїну / казеїнатів, -35%, помітно знизився експорт СЦМ, -9%.

ІНФАГРО

Останні новини: