28 липня в селі Стасі Диканського району, що на Полтавщині, офіційно відкрився цех з переробки молока. А працювати він почав минулого тижня. Продукція міні-заводу вже з’явилася на полицях місцевого магазину.
Завод може виробляти практично весь асортимент молочної продукції за виключенням твердих сирів, загалом у списку 18 різних найменувань: молоко, йогурт, сметана, сир та масло, а також навіть «експериментальний» сир фета (останній поки не запустили в серію). За зміну лінія може впоратися із 500 літрами сировини, хоча за потребою цю цифру можуть збільшити до 2 тонн. Проект аграрії реалізували спільно з Асоціацією сприяння розвитку і співробітництва Ізраїль-Україна та країн СНД з Полтавською ОДА, Держпродветслужбою. На будівництво пішло 4 місяці. Обладнання ізраїльського виробника – фірми «Tessa», виготовлене за американським стандартом.
Молоком цех забезпечують дві сотні корів із ферми, що розташована у цьому ж селі. Генеральний директор сільськогосподарського підприємства Геннадій Головін наголошує: усі тварини харчуються виключно природними кормами без жодних добавок: “Не бачу жодних перепон щоб у нас в Полтавській області вироблялася продукція гірша за європейську. Представники компанії «Tessa», які побували у нас, можуть похвалитися чим завгодно, окрім такої якості молока як у нас, там корови не випасаються на чистих, природних луках”.