Торстен Хемме, IFCN: США не конкурентоспроможні за ціною на світовому ринку молока

Torsten260“Світова ціна молока зараз така, що вже гіршою бути не може, тому треба готуватися до її підйому”, – сказав Торстен Хемме, управляючий директор IFCN, коментуючи ситуацію на світовому молочному ринку порталу The Dairy Site, який розмістив інтерв’ю з експертом.

Виступаючи на великій конференції, присвяченій управлінню виробництвом молока, Торстен Хемме сказав американським виробникам молока, що поки  їх ціни значно вище світових, за ціною вони на глобальному ринку конкурувати не можуть.

“Світовий ринок зараз на відмітці всього лише у $22, а у США ціна становить $35,” сказав він. “У реальному вираженні, на світовому ринку ціна становить $9 за сто кілограм, у той час як у вас  зараз  $16 за сто кілограм за молоко 4% жиру і 3% білка.”

Він зазначив, що ціни в Німеччині подібні цінам у США, але Німеччина не допустила їх зниження до дна за рахунок застосування механізмів підтримки ціни, але зараз ціна знижується швидше і рівномірніше.

“Ціна на наше молоко [у Німеччині] істотно нижче, ніж в США. У Новій Зеландії ще нижче, “сказав пан Хемме. “Ви могли вважати, що вам пощастило, якщо ціна у вас у США все ще висока, але якщо ви хочете оплатити фермеру $36, а потім продати молочні продукти за цією ціною на світовому ринку, то це не спрацює. Ціна на молоко у США на даний момент не є конкурентоспроможною на світовому ринку “.

IFCN-torsten-724

Пан Хемме відмітив, що у США є як регіони з дефіцитом молока,  так і з його надлишком.

“Чи можна собі уявити вільні ділянки ринку з суттєвим надлишком молока, які б можна було відключити від світового ринку з його ціною на молоко? Ні, тому що кожного разу, в якому б регіоні країни, що виробляє великі обсяги товару на експорт, ви не знаходились, ви запускаєте американські гірки, тому що у вашому кінцевому продукті задіяно надто великі обсяги молока”.

Поки що США захищені, особливо на федеральному ринку. Ось чому вони трохи ізольовані.

Дивлячись на країни Південної Америки, можна сказати, що є регіони з надлишком молока – в південній частині Чилі і частині Аргентини і Бразилії. Вони підтримують великі міста в цих регіонах. В цілому, надлишок молока в цьому регіоні невеликий.

“Китай має картину, подібну до США. Північний Китай має регіони з надлишком виробництва, у той час як південні регіони дефіцитні. Корови не люблять жаркий і вологий клімат південних районів, де саме і є дефіцит виробництва молока”, – сказав він.

Європа є другим за величиною експортером молока у світі, і виробництво різне у різних країнах ЄС.

“Індія і Європа – основні країни, що рухають виробництво молока, а виробництво в Новій Зеландії не так уже й важливе,” – сказав він.

«Беручи для розрахунку стандартизоване молоко з 4% жиру і 3% білка, можна сказати, що виробництво молока у світі істотно зростає, в середньому 17 мільйонів тонн на рік, що трохи менше, що річний обсяг молока у Нової Зеландії.

Ми виробляємо більше з кожним роком. У нас є деякі дуже хороші роки, як 2011 і 2014 “, –сказав він. “А є кризові роки, коли криза обумовлюється стрибками цін на паливо.”

IFCN-torsten-724-2

Ціни на сиру нафту, корми і молоко пов’язані між собою і дуже мінливі. Світова молочна галузь в даний час переживає третю, починаючи з 2007 року, світову кризу.

“У світовому виробництві молока домінують дрібні фермерські господарства. Собівартість виробництва знаходиться у широкому діапазоні від $40 до $50 за сто кг виробленого молока, а у США в даний час собівартість оцінюється в діапазоні від $60 до $90 за сто кг молока”, – сказав Торстен Хемме. “Навіть на великих молочних фермах традиційно низька вартість виробництва зросла до приблизно $70 за сто кг, і США буде намагатися зменшувати її на основі реструктуризації і зважаючи на обмінний курс”.

Великою проблемою для системи молочного тваринництва США є зміцнення долара протягом останніх 16 місяців. Тривожить і гнучкість пристосовуваності сільськогосподарських систем, особливо тих, які не мають можливості для вільного випасу худоби.

“Чи стануть в майбутньому нормою молочні ферми зі стійловим утримання? Так чи ні? Молочні ферми в США, особливо в західній частині, отримають набагато більше капіталовкладень. Дохід на капіталовкладення  у виробництві молока в Новій Зеландії приблизно у шість-сім разів більше, ніж той, що в Каліфорнії, тому варто очікувати, що необхідність у капіталовкладеннях буде рости”, – сказав він.

“Ціни світового ринку молока роблять експорт важким”, – сказав пан Хемме. “Молочний ринок США нібито стоїть на тонкій кризі. Утримання рівноваги займе деякий час, але потім ціни можуть впасти дуже різко, як це сталося в 2014 – на початку 2015 року. Перспективи для молочної промисловості США дуже хороші”.

Автор: Sarah Mikesell, головний редактор The Dairy Site

Останні новини: