Що означає Трансатлантичний торгово-інвестиційний договір для європейських виробників харчових продуктів?

ttip-big

Як відомо, в Євросоюзі до Трансатлантичного торгово-інвестиційного договору відносяться без ентузіазму, і саме це є основною причиною того, що він ще досі не підписаний.

Судячи з усього, навряд чи цей договір (TTIP – Transatlantic Trade and Investment  Partnership) буде підписаний до кінця каденції Барака Обами, як він на те сподівається. Економісти бачать загрозу європейській економіці, європейські компанії остерігаються напливу на континент дешевих американських продуктів.

Аналітик Київського центру політичних досліджень і конфліктології Андрій Відішенко в одному із своїх інтерв’ю дав характеристику переговорів по євроатлантичному партнерству: “У сьогоднішньому вигляді дана економічна ініціатива зводиться до уніфікації торгово-політичних стандартів країн ЄС і Північно-Американського союзу. Як і у випадку країн з тихоокеанським торговим пактом, корпоративні інтереси, тобто, інтереси транснаціональних корпорацій, стоятимуть вище національних”.

Таким чином, зараз відбувається стрімка реорганізація системи глобального управління економікою, при цьому інтереси Сполучених Штатів зустрічають певний спротив у ЄС, де вбачають у реалізації ТТІР намір США поглинути економіку Європи. Тому певна частина європейської еліти намагається протидіяти цим намірам.

Настрої європейців далеко не райдужні. Особливе занепокоєння викликають прогнози щодо перспектив європейських компаній харчової галузі та фермерства. Неурядова організація Friends of Earth провела незалежне дослідження, по результатах якого робить невтішні висновки: підписання Трансатлантичного торгово-інвестиційного договору поставить під загрозу роботу багатьох європейських компаній харчового сектору, оскільки ринок ЄС заполонить дешевий імпорт. Крім того, всіх непокоїть те, що стандарти якості харчових продуктів (наприклад, по вмісту ГМО та пестицидів) у США не такі строгі, як у країнах ЄС. На основі аналізу результатів кросс-дисциплінарних досліджень аналітики пророкують зниження внеску сільського господарства країн ЄС до ВВП на 0,8% і його зростання на 1,9% у США. Договір вплине на всі сектори сільського господарства ЄС і ціни на продукцію будуть знижуватися. Особливо негативного впливу зазнає, на їх думку, виробництво яловичини.

Що стосується молочної галузі, то очікується, що, враховуючи поточну стагнацію світового молочного ринку, обсяг торгівлі між Європою та США значно зросте, але ціни у деяких країнах ЄС при цьому знизяться. Виграшу можуть очікувати сировари.

Більш детальний аналіз результатів дослідження наслідків введення в дію TTIP можна прочитати у статті Девіда Бероуза з красномовною назвою “ТТІР – останній цвях у труну європейських виробників харчових продуктів?”, розміщеній на сайті foodnavigator.com.

ІНФАГРО за матеріалами newsradio.com.ua і foodnavigator.com

Останні новини: