Україна: молочний імпорт у 9 разів менше експорту

export-1

Хоча поточні показники зовнішньої молочної торгівлі набагато нижче докризового 2013 року, але у порівнянні з періодом глибокої кризи двох попередніх років український молочний експорт дійсно можна вважати успішним. – ІНФАГРО

У першому півріччі 2017 року експорт більшості молокопродуктів суттєво зріс, і на тлі зростання цін валютна виручка від зовнішньої реалізації виявилася майже в два рази більшою в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. Молочної продукції, в тому числі молоковмісних продуктів, було продано за межі країни на суму в USD215 млн.

Найбільш істотним, майже у три з половиною рази у натуральному вираженні, виявилося зростання продажів сирних продуктів. У три рази зріс експорт вершкового масла, більш ніж в два рази – реалізація сухого цільного молока. Водночас зовнішні продажі сухого знежиреного молока і молочних консервів помітно скоротилися.

Порівнюючи показники червневого експорту з минулорічними, варто зазначити помітне зростання по сирним продуктам, маслу і СЦМ. Реалізація консервів, СОМ, спредів зменшилася.

Молочний імпорт в поточному році також зріс майже за всіма товарними позиціями, але істотні зовнішні закупівлі
відбувалися тільки в категорії сирів, ввезення яких зросло приблизно на третину.

Загалом, молочний імпорт поки не критичний, в грошовому вираженні він у 9 разів менше експорту.

В ІНФАГРО вважають, що у липні кардинальних змін у зовнішній торгівлі молокопродуктами не відбудеться, а ось у серпні продажі цілого ряду продуктів можуть скоротитися.

ІНФАГРО

Останні новини: