Митні обмеження Молдови для українських продуктів діятимуть до 31 грудня

moldova-kalmykПереговори з віце-прем’єром та міністром економіки Молдови Октавіаном Калмиком стосовно правомірності введення захисних квот і мит на тваринницьку продукцію та цемент українського виробництва результату не дали. Квоти залишаться до 31 грудня.

Минулого місяця офіційно набрала чинності постанова уряду Молдови про запровадження захисних квот і мит на тваринницьку продукцію та цемент українського виробництва. На зазначену продукцію встановлені квоти, а на ввезення товару понад квот — захисні мита.

Квоти будуть роздавати за принципом “перший прийшов — перший обслужений”. За всю українську продукцію понад квот стягуватимуть мита: на молоко і вершки — 10%, іншу молочну продукцію — 15%, на вершкове масло і сир — від 15% до 20% плюс €500 за 1 тонну. М’ясна продукція буде обкладатися митом 15%, а цемент — 10%. Мита на імпорт молока та сухого молока не будуть поширюватися на місцевих виробників.

Цей крок суперечить нормам Світової організації торгівлі, членом якої є й Молдова, а також чинному режиму вільної торгівлі, що діє у рамках СНД.

Позиція українського уряду на переговорах 6 червня під час візиту Октавіана Калмика до Києва була недостатньо рішучою і все, про що змогли домовитися – це створення експертних груп для подальших консультацій. Введені квоти і мита залишаться чинними до 31 грудня цього року.

Україні важливо вирішити це питання до кінця літа, коли, як очікується, квоти буде вибрано. Крім того, нерішучість уряду в цьому питанні – сигнал для інших країн.

ІНФАГРО за матеріалами Юрія Панченка, редактора “Європейської правди”

 

 

Останні новини: