Українські сировари втрачають внутрішній ринок через імпорт

Ситуація на ринку сирів в Україні продовжує погіршуватись. У четвертому кварталі очікується подальше скорочення виробництва вітчизняними сироварами. – ІНФАГРО

Основна причина — агресивне зростання імпорту європейської продукції, що стала значно дешевшою на фоні цінового обвалу в ЄС.

За останні місяці ціни на ключові сорти сиру в Європі знизились на чверть. Це призвело до того, що вартість імпортного сиру на українському ринку зараз значно нижча, ніж у локальних виробників. Деякі імпортовані сири коштують дешевше, ніж навіть вітчизняний кисломолочний сир, не кажучи вже про напівтверді сири. Така різниця у вартості суттєво впливає на рішення торговельних мереж, які все активніше надають перевагу імпорту.

Імпорт сирів зростає вже кілька місяців поспіль. У вересні темпи зростання прискорилися, причому найбільше додали саме тверді та напівтверді сири. Загальна динаміка за рік свідчить про суттєве збільшення обсягів завезення, особливо на тлі скороченого внутрішнього попиту. Такої високої частки імпорту ринок не бачив з часів допандемійного періоду.

У цій ситуації українським виробникам доводиться шукати вихід на додаткові зовнішні ринки. Проте, навіть попри зростання експорту, повністю компенсувати втрати на внутрішньому ринку не вдається. Експорт напівтвердих сирів зріс, але його обсяги вдвічі поступаються імпорту. Краща динаміка спостерігається в сегменті сирного продукту — там поставки за кордон зростають швидше, а ціни тримаються на стабільному рівні, близькому до європейського.

Також спостерігається незначне зростання експорту плавлених сирних продуктів, але ця категорія залишається менш значущою з точки зору загального балансу.

В цілому ситуація на сирному ринку змушує українських виробників готуватись до скорочення виробництва та можливого перегляду бізнес-стратегій. Якщо імпорт продовжить зростати такими темпами, частка вітчизняної продукції на полицях продовжить стрімко зменшуватись.

ІНФАГРО

Останні новини: