Протеїновий бум: як сироватка стала новою “білою нафтою” у штаті Вісконсин


У штаті Вісконсин, відомому розвинутим молочним виробництвом — новий герой. Виробництво високобілкового сироваткового порошку, який ще 20 років тому був просто побічним продуктом сироваріння, сьогодні переживає свій справжній бум.

Якби компанія Nasonville Dairy, що працює у Вісконсині і виробляє близько 70 т сиру на добу, сьогодні будувала новий завод, він обов’язково мав би сучасні розпилювальні сушарки — обладнання, що перетворює рідку сироватку на зручний у транспортуванні та зберіганні порошок із підвищеним вмістом білка. Саме так роблять великі гравці на Західному узбережжі США. Але у Вісконсині, де домінують невеликі сировари, такі капіталовкладення малоймовірні. Натомість компанії на кшталт Actus Nutrition заповнили цю технологічну прогалину, збудувавши власні об’єкти для переробки рідкої сироватки в концентрований протеїн.

У 2003 році таких порошків вироблялося лише близько 8 мільйонів фунтів на місяць (приблизно 3.7 т). До 2018 року обсяги зросли до 35–40 мільйонів фунтів і здавалося, що ринок досягнув піку. Але справжній прорив настав у 2023, коли з’явилися перші популярні препарати проти ожиріння. Попит на білок, особливо серед людей, що худнуть, зріс стрімко: лише у травні 2023 року було вироблено 48 мільйонів фунтів (приблизно 22 т) сироваткового порошку.

Це спричинило хвилю нових інвестицій: по всьому регіону зводяться нові заводи з переробки сироватки. Проте економісти попереджають: ринок наближається до перенасичення.

“Прокляття будь-якого товарного бізнесу полягає в тому, що ви не можете мати надзвичайні прибутки вічно”, — каже Марін Божич, професор аграрної економіки.

ІНФАГРО за матеріалом статті Кевіна Дрейпера “America’s Protein Obsession Is Transforming the Dairy Industry” в The New York Times 

На фото: завод Nasonville Dairy

Останні новини: