ЛЕОНІД ТУЛУШ, к.е.н., завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики ННЦ ІАЕ: Про причини подорожчання молочних продуктів

Леонід Тулуш, к.е.н., завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики ННЦ ІАЕ, на своїй facebook сторінці поділився міркуваннями стосовно основних причин подорожчання харчових продуктів у світі і в Україні:

ПИТАННЯ ЦІН НА ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ останнім часом набуло особливої актуальності. У мас-медіа чи не щодня з’являються матеріали щодо здорожчання продуктів харчування.

Відповідна тенденція не обійшла й молокопродукти.

Розміщую окремі фрагменти своїх матеріалів, присвячених питанню оцінки зміни цін на молокопродукти у І кварталі 2022 року, що надавалися вітчизняними мас-медіа.

Насамперед, варто відзначити, що ЗРОСТАННЯ ЦІН НА СВІТОВИХ СИРОВИННИХ РИНКАХ, в першу чергу – на ринках сільгосппродукції, викликане неконтрольованою грошовою емісією під час реалізації розвиненими країнами заходів щодо підтримки національних економік в умовах боротьби із поширенням COVID-19. Завдання, яке стояло перед урядами розвинених країн – врятувати національну економіку будь-якою ціною. Відповідно, наслідками неконтрольованого вливання грошей в економіку в умовах запровадження реанімаційного пакету заходів під час активного поширення COVID-19 особливо не переймались.

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ПОДОРОЖЧАННЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ЗА ОСТАННІ КІЛЬКА МІСЯЦІВ

Ціни на молокопродукти залежать від цін на молоко-сировину. Витрати на неї у собівартості молокопродуктів складають 60-80 % (в залежності від їх виду).

Ціни на молоко-сировину в Україні у ІІ півріччі 2021 р. зросли майже на 12 %. При цьому варто відмітити, що зростання цін на молоко-сировину є загальносвітовою тенденцією. Так, в середньому по країнах ЄС молоко-сировина у ІІ півріччі 2021 р. здорожачала на 16 %. Причому в Польщі на 23 %, Нідерландах майже на 20 %, Німеччині на більш як 16 %.

Зростання вартості молокопродуктів в Україні викликане ще й наступним:

  • зростанням частки використання більш якісного молока-сировини: зокрема, зросла частка молока ґатунку екстра, яке більш як на 5 % дорожче за молоко першого ґатунку
  • зниженням частки молока від населення, яке традиційно є суттєво дешевшим внаслідок його невідповідності належним показникам безпечності.

Натомість ціни на молокопродукти в Україні у ІІ півріччі 2021 р. зростали значно нижчими темпами – близько 8 % у середньому по всіх видах молокопродуктів. Найбільше – на 14 % – зросли ціни на сири тверді (сичужні), найменше – на 3 % – ціни на молоко рідке оброблене.

Таким чином, основним фактором подорожчання молокопродуктів виступало суттєве зростання цін на молоко-сировину, ціни на яку зростали під тиском зростання цін на корми, які займають левову частку у собівартості виробництва молока.

ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ВАРТІСТЬ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ У І КВАРТАЛІ 2022 Р.

Насамперед, варто відзначити, що темпи зростання цін на молокопродукти у ІІ півріччі 2021 р. були суттєво нижчими за зростання цін на молоко-сировину (8 % проти 12 %).

Проте, в економіці не може бути тривалих перекосів. Відповідно, ціни на молокопродукти будуть прагнути вирівняти наявний ціновий дисбаланс.

Офіційні дані Держстату за січень 2022 р. свідчать про те, що молокопродукти здорожчали на 2,5 %, причому ціни на молоко рідке оброблене зросли більш як на 7,5%, кефір 6,7 %. Натомість ціни на сири тверді (сичужні) практично не змінились проти їх рівня станом на грудень 2021 р.

Менші темпи зростання цін на молокопродукти – у порівнянні зі зростанням цін на молоко-сировину – зумовлені також і відповідною політикою торговельних мереж, які не узгоджували наприкінці 2021 р. протоколи молокопереробних підприємств щодо підвищення цін на молокопродукти.

Ціни на молокопродукти стримує і засилля субсидованого імпорту молокопродуктів. З огляду на зростання цін на молокопродукти вітчизняного походження, торговим мережам «простіше» працювати з імпортними молокопродуктами. Це також є фактором стримування цін, проте такий підхід може мати негативні для вітчизняної молочної галузі наслідки.

У ІV кварталі 2021 р. молокопереробні підприємства у працювали з наднизькою рентабельністю, а деякі з них закінчили квартал зі збитками. Відповідно, вони змушені підвищувати ціни на свою продукцію, щоб нормально розвиватись, отримувати прибуток та реінвестувати його в модернізацію своїх переробних потужностей в умовах надвисокої конкуренції з імпортними молокопродуктами при застосуванні наднизьких ставок ввізного мита на дану продукцію.

Фактори, що будуть стримувати зростання цін у І кв. 2022 року:

  •  низька купівельна спроможність населення
  • відповідна політика торгових мереж, спрямована на недопущення суттєвого підвищення цін на молокопродуктів
  • в умовах відсутності законодавчого врегулювання взаємовідносин між торговими мережами та постачальниками продуктів харчування
  • низькі ставки ввізного мита – в умовах виконання Угоди про асоціацію України та ЄС
  • зростання обсягів субсидованого імпорту молокопродуктів з країн ЄС.

Фактори, що будуть стимулювати зростання цін у І кв.  2022 року:

  • девальвація гривні з початку року
  • новий масштаб цін на молокопродукти в ЄС
  • випереджаючий темп зростання цін на молоко-сировину у порівнянні з цінами на молокопродукти у ІІ півріччі 2021 р.
  • зростання вартості ключових складових собівартості молокопродуктів (сировина, енергоносії, пакувальні матеріали, заробітна плата).

ПРОГНОЗ ЗРОСТАННЯ ЦІН НА МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ У І КВАРТАЛІ 2022 РОКУ

Ціни на молокопродукти у 2022 р. зростатимуть в усьому світі. Зокрема, за даними спеціалізованих порталів молочної статистики, ціни на молокопродукти в країнах ЄС у ІІ півр. 2021 р. суттєво зросли:

  • на вершкове масло – на більш як 40 %
  • на сухе молоко – більш як на 35 %
  • тверді сири (Едем, Гауда) – більш як на 25 %
  • молочну сироватку – на 20 %.

При цьому темпи зростання цін на молокопродукти в Україні у ІІ півріччі 2021 р. були суттєво нижчими за відповідні темпи зростання молокопродуктів у країнах ЄС.

З огляду на вищезазначене, всі фактори вказують на те, що у І кварталі 2022 року варто очікувати досить помітного зростання цін на молокопродукти в Україні – у межах 8-10 %. Відповідно, темп зростання цін на молокопродукти у І кварталі 2022 р. перевищить темп зростання цін на молокопродукти, зафіксований у ІІ півріччі 2021 р.

Leonid Tulush fb

Останні новини: