АРСЕН ДІДУР, виконавчий директор СМПУ: Чи потрібна державі молочна галузь?

ZOOM-конференція представників виробників молока, переробників та Міністерства агрополітики для обговорення «Ситуації щодо ціноутворення на молочну продукцію по всьому ланцюжку», що відбулася 5 січня, продемонструвала одне: без рішучого втручання держави проблеми молочної галузі вирішити неможливо.

Метою дискусії було знайти точки дотику, які б дали можливість визначити найменш травматичні способи виходу із крутого економічного піке, в якому першими опинилися переробники.  Здавалося б, біда переробників повинна викликати стурбованість у постачальників молока, адже закриті заводи – це загроза збуту їх товару, це означає, що їм просто нікому буде продавати молоко.

Протягом обговорення жодної ознаки бажання порозумітися та разом шукати компромісні варіанти не спостерігалося. Були претензії, обвинувачення і недовіра. Конструктиву майже не було. Шкода, бо в тій ситуації, що склалася, така твердість позицій не означає перемоги. Ланки зв’язки «молочне господарство – молокозавод» настільки взаємозалежні, що переможців у протистоянні бути не може. Услід за збанкрутілими молокозаводами почнуть закриватися молочні ферми: спочатку вони будуть вимушені знижувати ціну на молоко, бо пропозиція виявиться більшою за попит, потім почнуть «регулювати» поголів‘я, зрозуміло що в сторону скорочення, ну а потім будуть просто закриватися. На тому «українська молочна галузь» закінчиться. А полиці молочних відділів вже остаточно заполонить імпорт. Якщо не втрутиться держава.

Чому саме держава? Тому що молочна галузь – це продовольча безпека країни, це сотні тисяч робочих місць, це експортні надходження. А це і є саме те, чим повинна опікуватися держава.

Об‘єднання Спілка молочних підприємств України, представляючи сектор переробників молока, ніколи не відмежовувалася від проблем своїх партнерів – виробників молока. В роки, коли виробники молока не могли виробляти достатньо сировини, від Спілки надійшла ініціатива застосувати спецрежим справляння ПДВ, який дозволив господарствам отримувати ПДВ підтримку, а в результаті підвищити рентабельність і наростити виробництво молока. Ця схема свого часу дала поштовх розвитку. Виграли всі – і молочні господарства, і переробники, і споживач.

У 2016 році спецрежим чомусь було відмінено, і це негативно вплинуло на виробників молока. Внаслідок цієї відміни тваринницькі підприємства зазнали подвійного удару – з одного боку, зросли ціни на зернові (на кормову базу), з іншого – товаровиробники були позбавлені права на повне акумулювання сум ПДВ, втративши половину сум ПДВ-підтримки (виробники молока 20%). Відповідно, з одного боку, подорожчали корми, через що витрати в середньому зросли на 3-5% (в залежності від частки покупних кормів), з іншого боку – виробники молока позбавились права на 1/5 сум ПДВ-підтримки (остання становила понад 12% від сум доходів, знову ж таки, залежно від частки власних кормів).

Відповідно, доходність виробництва молока у 2016 році внаслідок зміни порядку функціонування ПДВ знизилась на 7-8%, виробники й почали намагатися  її «відбити» зростаючою ціною реалізації. При цьому варто згадати, що рентабельність виробництва молока у 2015 році за даними держстатистики в середньому становила 12-13%, а з врахуванням ПДВ-підтримки доходила до 24-26%.

Що було запропоновано натомість? З 2017 року уряд повністю скасував дію спецрежиму справляння ПДВ для сільгосппідприємств та запланував перейти на надання держфінпідтримки за прямими бюджетними програмами. Які через якийсь час існування також було відмінено.

Увага держави до тваринництва ставала все меншою і результати не забарилися: почалося щорічне скорочення виробництва молока, спадав інтерес аграріїв до тваринництва, будівництва нових ферм і нарощування поголів‘я. Утримували тваринництво ті, хто міг собі дозволити вкладати гроші на перспективу.

Не заглиблюючися в історію нашої молочної галузі, звернемося до подій останніх років, коли вітчизняні молокозаводи, які в кращі роки вкладали значні кошти в модернізацію технологій, розширювали асортимент, виходили на міжнародний молочний ринок, опинилися затиснутими в «обійми» партнерів: з одного боку, постачальників молока, які питання рентабельності вирішували не за рахунок зниження собівартості, а за рахунок підняття закупівельної ціни молока. Дефіцит молока легко це дозволяв. З іншого боку на переробника тиснули торговельні мережі з кабальними умовами «договорів» і в силу їх монопольного становища, неможливості їх зміни.

Сировина ставала все дорожчою. Можна скільки завгодно сперечатися стосовно методик розрахунку закупівельної ціни сирого молока, в результаті чого цифри можуть відрізнятися, можна порівнювати їх з європейськими цінами. Але суті це не змінює: з дорогого молока не можна зробити дешевий продукт. А з дешевшого європейського можна. Особливо з урахуванням різних субсидій, програм допомоги і інших «підпорок» для молочного бізнесу, який мають фермери і переробники в Європі.

Торговельні мережі, точно знаючи скромні можливості нашого споживача, можуть закуповувати для продажу будь-який товар. Вигідніше закуповувати дешевший. І от ми маємо імпорт сиру, що зростає в рази, більшає свіжих молочних продуктів з ЄС. Наші дорогі молочні продукти (з дорогої вітчизняної сировини) вже стають неконкурентоспроможними на зовнішньому ринку…

Але переробники працюють, працюють на межі рентабельності, враховуючи труднощі партнерів (посуха, дощі, дорогі корми, дорогі добрива, …):

Останні 6 місяців 2021 року переробка взагалі несе збитки, не маючи змоги отримати дешевшу сировину.

І тут у кілька разів (!) дорожчає газ. Що робить виробництво молокопродуктів безперспективним із заздалегідь прогнозованими мільйонними збитками. Зупиняються цехи. Нависає загроза закриття заводів. Що таке закриття? Це в першу чергу люди, які залишаться без роботи в часи, коли дорожчає буквально все: продукти, комуналка, транспорт. Це нестача молочних продуктів. Це закриті ферми і винищені корови.

Що роблять підприємства СМПУ? Вони звертаються за допомогою до партнерів – до виробників молока, до торговельних мереж. На жаль, розуміння не отримують.

Торговельні мережі, на фоні відсутності законодавчого впливу держави на їх діяльність, постраждають найменше: не буде вітчизняних – будуть закуповувати для продажу імпортні молочні продукти. Тільки вони вже не будуть такі дешеві, як зараз.

А виробники молока? Маючи середню рентабельність приблизно 20% проти 2% у переробників, вони, здається, зовсім не хвилюються про те, що вони будуть робити, коли постачати молоко їм буде нікому. У всякому разі, таке враження складається, коли їх представники з професійного молочного об‘єднання не хочуть обговорювати ціну на молоко, а зайняті зовсім іншою справою: їх чомусь хвилює розроблюваний закон про торгівлю, хоча незрозуміло, яке відношення до нього мають молочні фермери, що виробляють сировину.

Якщо між партнерами немає порозуміння, пора терміново втрутитися державі. Всі пропозиції, які СМПУ до цього часу направляла на розгляд комітетів Верховної Ради, до Мінагрополітики, Мінекономіки, стосуються розвитку всієї галузі, бо для переробників очевидно: без успішного молочного тваринництва не може бути переробки. Так само і молочне тваринництво нікому не потрібне, якщо не буде переробки.

СМПУ вважає порятунок молочної галузі державною справою. Не можна допустити, щоб недоговороспроможність осіб і асоціацій призвела до втрати важливої стратегічної галузі країни. Потрібен Закон, який врегульовує розподіл прибутку у ланцюгу постачання молочних продуктів і визначає частку молочних господарств, частку переробників і частку торгівлі. Тому що перетягування на себе ковдри всіма шановними учасниками дорого обходиться нашій країні.

Під час зустрічі з представниками Мінагрополітики 5 січня, вчергове намагаючись привернути увагу держави до проблем галузі, переробники чітко дали зрозуміти, що через відсутність підтримки молокопереробка вже мертва. Наступні – виробники молока. Міністр агрополітики це почув. Сподіваємося, що держава швидко відреагує і необхідних заходів, про які весь час говорить Спілка молочних підприємств, нарешті буде вжито.

Арсен Дідур, виконавчий директор СМПУ, uadairy.com

 

 

Останні новини: