На БУТБ пройшли великі торги молочною сировиною

На Білоруській універсальній товарній біржі пройшли найбільші в поточному році торги сирим молоком.

В ході торгової сесії укладено 14 угод на покупку сирого коров’ячого молока сортів “Вищий” і “Екстра” на суму понад Br10 млн. В цілому ж за підсумками восьми місяців 2021 року продажі сирого молока через БУТБ  виросли на 11%, до Br81,3 млн .

“Молочна сировина входить до п’ятірки найбільш затребуваних товарів сегмента АПК, які реалізуються на внутрішньому ринку через біржовий майданчик. Звичайно, найбільший інтерес до торгів проявляють виробники молока, оскільки для них це можливість продати свою продукцію за справедливою ринковою ціною, сформованою співвідношенням попиту і пропозиції. Наприклад, зараз на позабіржовому ринку за тонну “Екстра” молочна ферма може отримати в середньому 80-85 коп., В той час як на біржових торгах ціна доходить до Br1 і вище. Тобто вигода очевидна. У свою чергу молокопереробники приходять на біржу через прозорість торгового механізму, доступу до постачальників сировини з різних регіонів країни і мінімального рівня ризику – за ці переваги вони готові трохи переплатити “, – прокоментували в прес-службі.

За січень – серпень 2021 року обсяг реалізації сільгосппродукції на біржових торгах склав у вартісному вираженні Br926 млн, що на 54% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільшим попитом на внутрішньому ринку користувалися шроти олійних культур, кормові добавки, м’ясо і сире молоко. На експорт переважно поставлялося рапсове масло, молочна продукція, буряковий жом і дублений напівфабрикат “вет-блю”.

АТ “Білоруська універсальна товарна біржа” створено в 2004 році. Перші торги відбулися в червні 2005 року. БУТБ – одна з найбільших товарних бірж в Східній Європі. Головна функція біржі – сприяння білоруським підприємствам в експорті продукції і допомога іноземним компаніям у виході на білоруський ринок. На біржі продаються метало-, лісо-, сільгосппродукція, промислові і споживчі товари широкої номенклатури.

БЕЛТА

Останні новини: