Чернігівське племпідприємство планує займатися переробкою

ПрАТ «Чернігівське племпідприємство» в селі Довжик на Чернігівщині виробляє за добу 26 т молока класу «екстра», яке здає компанії PepsiCo. Але в майбутньому планує самостійно зайнятися переробкою сировини.

Про це розповів керівник підприємства Віктор Ланько.

«В майбутньому плануємо виробляти сири, та поки все впирається у інвестиції та ринки збуту. Сьогодні ми здаємо молоко PepsiCo за ціною 13 грн/л. Раніше працювали з ПАТ «Чернігівський молокозавод», але сировина класу «екстра» їм не потрібна. Якщо запускати виробництво сиру, то, маючи проєктну потужність виробництва 26 т молока за добу, відповідно, потрібно облаштувати завод, який перероблятиме цей обсяг молока», — розповідає Віктор Ланько.

За його словами, на підприємстві утримуються корови голштинської породи. Одна корова дає 9,5 т за період лактації, яка триває 305 днів на рік. При належному догляді та збалансованому харчуванні голштинська корова може давати від 15 до 30 л молока на день.

Процес доїння відбувається у сучасному молочному залі типу «Ялинка» на 32 корови.

«В молочне тваринництво вкладаються великі ресурси, один доїльний зал коштує 160-200 євро, а племінні тварини — це теж немалі гроші. Це все потребує великих інвестицій, але, крім цього, ще й щоденної тяжкої праці», — зазначає Віктор Ланько.

За його словами, проблемою для молочного тваринництва є також відсутність пасовищ та забезпечення кормовими культурами. Тож підприємства, що займаються тваринництвом, повинні мати пріоритетне право на землю.

milkua.info

Останні новини: