З початком осені вартість сирого молока в Україні очікувано зростає

Молочна галузь, як виробники сировини, так і переробники, продовжує працювати приблизно на рівні собівартості.  ІНФАГРО

Засуха і високі ціни на зернові тиснуть на рентабельність виробництва, тому аграрії аргументовано хочуть більш високі ціни за свій товар – сире молоко.

Але ринкові відносини враховують не тільки пропозицію, але і попит.  Якщо у вересні оператори ще намагаються захищати свої сировинні зони і зберігати обсяги переробки молока перед осінньо-зимовим періодом, то в жовтні, при низьких продажах, ситуація може змінитися – попит на сировину впаде, а імпорт, навпаки, збільшиться.

Офіційна статистика показує, що після провального липня динаміка виробництва молока в серпні істотно покращилася.  Звичайно, це стосується тільки сировини сільгосппідприємств.  Згідно з розрахунками, зробленими на основі даних Держстату, в звітному місяці зростання виробництва молока сільгосппідприємствами до минулого року склало + 6%, а населення, навпаки, знизило випуск на 6%.

Всього з початку року в Україні вироблено 6,5 млн. т сирого молока, що на 3,8% нижче аналогічного періоду минулого року.

Вартість молока сільгосппідприємств підібралася до рекордних позначок, діапазон цін за товар становить 9,00-10,95 грн/кг.  Але при цьому знайти вільне фермерське молоко зараз практично неможливо.

Ціни на молоко, вироблене в господарствах населення, також зросли, і це було очікувано.  Сезонність виробництва в цій категорії виробників ще більш виражена, плюс останнім часом спостерігалося зростання цін сирного продукту і масла – на сьогодні основних продуктів, для виробництва яких  використовується така сировина.  Тому логічно, що попит тут також виріс.  В середині вересня усереднений діапазон цін за сире молоко населення становить 5,5- 6,0 грн/кг без ПДВ.

ІНФАГРО

Останні новини: