Молокозаводи скоротили закупівлю молока

Згідно з офіційними даними, в Україні в 2019 році на переробку надійшло 3,8 млн. т молока, що на 9,1% менше, ніж в 2018. Придбано у сільгосппідприємств 2,6 млн. т (-4,0% до минулого року  ), у населення 0,85 млн. тонн (-21,8%).  ІНФАГРО

Складно аналізувати цифри Держстату, тим більше за категоріями, але офіційна динаміка відповідає дійсності – пропозиція молока для переробки в Україні насправді скоротилося на 8-9%, в т.ч.  за рахунок падіння поставок від населення.  Згідно з розрахунками Інфагро, обсяги пропозиції молока для галузі в 2019 в натуральному вираженні склали близько 3,5 млн. т, а в перерахунку на базові показники жиру і білка (3,4% і 3,0%) – 3,7 млн. т.

Цікаво, що, як і по всій Європі, в 2019 році істотно зросли показники молока від сільгосппідприємств по жиру і білку.  За результатами року жир виріс на 0,05% до 3,66%, білок на 0,02%, до 3,13%.  Однозначно, тут справа як в гарній погоді, що спостерігається протягом усього 2019 року, так і в скороченні низькопродуктивного поголів’я худоби, що дозволило підняти середні показники по категорії.

Незважаючи на спроби переговорів між переробниками та виробниками молока по зниженню закупівельних цін, вартісні діапазони по країні в середині лютого залишаються в колишніх значеннях.  Для сільгоспвиробників він становить 9,50-11,20 грн/кг з ПДВ, молоко вироблене в господарствах населення переважно продається за цінами в діапазоні 6,00-6,50 грн/кг, без ПДВ.

Переговори про зниження закупівельних цін тривають, напевно, в другій половині місяця на ринку будуть спотові перегляди.  А поки що аграрії повністю диктують свої умови в молочній галузі країни.  І так буде до тих пір, поки конкуренція на ринку сировини не виросте.  Це може статися або через відчутне збільшення цими ж аграріями виробництва молока, або за рахунок зростання імпорту готових молокопродуктів до такого рівня, коли українським молочним заводам вже не потрібно буде їх молоко.

ІНФАГРО

Останні новини: